Да изградим връзка на любов и разбирателство с децата си: Мисията възможна


Всички взаимоотношения се развиват, претърпяват своите възходи и падения и изискват работа, за да се поддържат. Това, разбира се, включва и отношенията с детето/децата. Новороденото се взира в очите на родителите си и започва да изгражда връзка, която се развива и израства заедно с вас и детето ви. Тази връзка може да изживее сътресения по време на ужасните 2, опитващите 3, стресиращите 4 и така по целия път до превръщането на детето в буен тийнейджър. На всеки етап обаче можете да работите за заздравяването и.


Приоритизирайте
"Детото ви има нужда да бъде основния ви приоритет", казва Лаура Маркам, психолог и майка, автор на книгата "Спокоен родител, щастливи деца" ("Peaceful parent, happy kids"). Можете да му демонстрирате, че е така по най-различни начини - например да правите неща заедно, които са приятни и за двама (трима, четирима...) ви, да си създавате спомени заедно, да бъдете на разположение, когато детето ви има нужда от вас. Можете да се разхождате заедно в парка, да изработвате различни неща, да си организирате вечери за семейни игри, да излизате с други семейства с деца на същата възраст.


Да изградим връзка на любов и разбирателство с децата си: Мисията възможна


Общувайте
Всички проблеми на човечеството идват от това, че хората не говорят достатъчно помежду си - честно, открито, за всичко, което ги вълнува. Вложете време и енергия в това да изградите ефективни навици за комуникация у детето си още от най-ранна детска възраст - това ще ви спести много недоразумения в бъдеще, а здравата връзка, която изграждате и развивате, ще ви се отплаща цял живот чрез топлите взаимоотношения с детето/децата ви във всички възрасти. Обръщайте внимание на детето си, когато ви говори, дори ако ви се струва, че е за нещо маловажно (за него/нея е важно). Слушайте активно, като съсредоточите цялото си внимание върху детето си и задавате отворени въпроси, които да го предразположат да ви разказва какво му е направило впечатление. Възползвайте се от всяка възможност да разговаряте - докато карате детето си на градина/училище, докато вършите нещо зедно в кухнята и дори по време на рекламните паузи по телевизията.


Да изградим връзка на любов и разбирателство с децата си: Мисията възможна


Обичайте безусловно
"Малко неща са по-важни за детето ви от това да знае, че го обичате - безусловно и всеотдайно", казва д-р Джереми Джуъл, директор на Лабораторията за клинични изследвания на психологията на детето и ученика към университета Едуардсвил в Южен Илинойс, САЩ. Изразявайте любовта си на думи и дела, като казвате на детето "Обичам те", като му дарявате пълноценно споделено време, което прекарвате заедно, като правите неща за него, без да ви е молило, чрез нежна прегръдка и като похвалите детето си пред други хора така че то да ви чуе и да се почувства обичано и ценено. Ако не сте сигурни, че детето ви получава посланието, което целите да изпратите, запитайте се: "Какво правиш, когато искаш да покажеш на някого, че го обичаш?". Отговорът на този въпрос ще ви помогне да откриете най-ефективните начини да изразите любовта към детето си, казва д-р Гари Чапмън, автор на книгата "Петте езика на любовта".


Да изградим връзка на любов и разбирателство с децата си: Мисията възможна


Приучавайте към социални умения
Можете да моделирате у детето това, от което има нужда, за да поддържа здрави емоционални връзки. Направете доверието приоритет чрез посрещане нуждите на детето, демонстриране на последователност и справедливост като родител, запазване поверителността на разговорите ви, респект към личността, спазване на обещанията. Насърчавайте детето си да прави това, което го вълнува и ощастливява. Вашите взаимоотношенията със съпруга/съпругата ви (или другия родител, ако сте разведени) също могат да се използват като поле, на което да покажете уменията, изграждащи любящи отношения - това ще помогне на вашето дете да се чувства обичано и сигурно.


Вижте още:
4 занимания, които приучават децата да обичат околните