За любовта, разделите и човешкия мозък


В човешкия мозък има механизъм, който помага да се преживее разрива на интимната връзка и настройва човек за нови отношения.

Това установиха специалисти от Вашингтонския университетв Сейнт Луис, проучвайки как хората реагират на разделите и на началото на нови отношения.


За любовта, разделите и човешкия мозък


Въпреки че след раздяла много хора смятат, че болката никога няма да си отиде, учените доказаха, че сме програмирани да намираме нова любов.

Специалистите твърдят, че хората всъщност винаги преодоляват разбитото сърце и рано или късно намират партньор.

Според проучването мъжете и жените няма как да не започнат нови романтични отношения. Учените изследвали процесите на влюбване и разделяне и открили механизъм в нашия мозък, проектиран на основата на естествения подбор, който винаги ни измъква от бурните периоди в живота ни. "Това доказва, че хората са създадени така, че да могат да се възстановяват, а болката наистина отминава с времето", обясни д-р Браян Боутел от университета в Сейнт Луис.

Доказано бе също, че мъжете и жените решават да прекратят отношенията с партньора си по различни причини.

Представителите на силния пол по-често се разделят с партньорката си, ако тя е имала сексуални отношения с друг мъж. От еволюционна гледна точка, този факт може да се обясни с това, че мъжът се стреми да избягва отглеждането и възпитанието на чуждо потомство.

На свой ред, жените по-често прекратяват отношенията с партньора си заради емоционална измяна. За дамите е важно да чувстват сигурност, че ще получават от мъжа до себе си помощ при възпитанието на детето и физическа защита, например.


Източник: БГНЕС