Какао за по-добра памет


Какаото съдържа биоактивна съставка (флаваноли), която подобрява отслабващата с годините памет, показва ново американско изследване, публикувано в списание "Nature Neuroscience".

Какао за по-добра паметУчени от Колумбийския университет провели изследването върху 37 здрави доброволци на възраст между 50 и 69 години, които били разделени на две групи.

Всеки ден в продължение на три месеца учените им давали какаови напитки, създадени специално за проучването. Те съдържали флаваноли, които обикновено се намират в суровото какао и се губят при обработката му.


Едната група консумирала по 900 милиграма флаваноли дневно, а другата - само по 10 милиграма. Заключението било:


"Ако в началото на изследването, участниците, които бяха на високофлаванолна диета имаха памет на 60-годишен човек, то три месеца по-късно те вече помнят като 30 или 40-годишни".


Екипът подчертава, че какаовата напитка използвана в проучването, далеч не е същата като шоколада, тъй като той е обработен и не съдържа такива високи нива флаваноли и апелира да не се увеличава консумацията на шоколад с цел подобряване на паметта.

Предстои да бъде направено по-мащабно проучване, за да се потвърди установената връзка.


Източник: medicalnewstoday.com