Кофеинът засилва спомените

Кофеинът засилва спомените Кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа след като е консумиран, показва ново американско проучване.

Благодарение на кофеина в кафето се засилва потокът на спомени, които остават в паметта. Така по-късно тези спомени могат да бъдат възстановени по-ясно.

Участниците в изследването не консумирали редовно напитки с кофеин. 5 минути след като са опитали да запомнят поредица от картини, те са получили плацебо или таблетка с 200 mg кофеин, което се равнява на една голяма чаша кафе. На следващия ден участниците са подложени на тест колко добре си спомнят картините от предния ден. Групата с кофеина е показала значително по-добри резултати в сравнение с останалите участници.

Това означава, че кофеинът прави затвърждаването на спомените по-ефикасно, но учените все още не са сигурни какъв точно е този биомеханичен механизъм. Приемът на големи дози кофеин обаче не е препоръчителен, тъй като по-голямото количество кофеин не гарантира повече и по-ясни спомени, а дори може да бъде опасно за здравето.

БГНЕС