Ще празнувате ли любовта?

Красимира Стоянова

Когато си помисля за деня на влюбените веднага се сещам за множество малки, червени сърчица, букет рози, бутилка вино, шоколадови бонбони и розов плик с картичка с любовни думи. Това е ден, който мирише на цветя, в небето летят балони разминавайки се с бели гълъби...

Наближи ли 14 февруари усещам въздухът зареден с енергия. Тогава хората се разделят по интереси на романтици и скептици. Едните въздишат и славят този ден, приготвят се с внимание в детайлите, кроят изненади за любимите си половинки, а другите стоят отстрани и наблюдават с пренебрежителни усмивки, обявяват на всеослушание, че това е просто лигавене и ненужно напъване да афишираш чувствата си.

Свети Валентин

От вас зависи как ще погледнете на този ден.

Ако сте циничен реалист нищо не ви пречи да отминете празника с мълчание, незабележимо да продължите съществуването си, без да се изложите като покажете на света около вас, че сте закипяли от любовни чувства.

Ако все пак уважавате този ден като чисто християнски празник, сложете една невинна усмивка на лицето си и бъдете благосклонни към прехвърчащите наоколо екзалтирани влюбени. Не отвръщайте гнусливо поглед от символите на любовта, които са навсякъде. Спомнете си историята за онзи Валентин, живял през 3-ти век в Рим. Той бил епископ и голям романтик. Когато император Клавдий забранил на войниците си да се женят, за да бъдат по-добри и отдадени бойци, Валентин извършвал тайни венчавки. Накрая бил заловен и тикнат в тъмница. Очаквала го смърт. Легендата разказва, как млади влюбени, които бил събрал в свещен съюз, идвали под прозореца на килията му и хвърляли цветя и бележки с думи на благодарност. Той, самият, преди да умре на 14 февруари, 269 година, оставил на любимата си бележка с подпис "С любов от Валентин". Така, векове по-късно, честваме името на този романтик, принесал живота си в жертва. Подаряваме си цветя, пишем си бележки с мили думи. И споменаваме Свети Валентин - покровителят на влюбените, който показал на света,че нищо не може да застане на пътя на любовта!

Свети Валентин

Когато си влюбен искаш да разкажеш за любовта си. Искаш да го изкрещиш така, че да те чуят всички. Контролът губи значение. Душата ти е пълна с пролет, сърцето бие по-бързо в очакване на онези хубави неща, които се случват само когато двама са се открили вазимно. Тогава слънцето свети по-силно с абсолютната убеденост, че то свети само за тези, двамата. Да признаеш, че обичаш, означава да изобличиш себе си, да допуснеш някого в най-интимните си кътчета, където криеш страховете и съмненията си, надеждите, и копнежите. Нима всичко това не заслужава да бъде ценено и чествано?

Ако сте влюбени и искате всички да разберат това, смело го покажете. Сега е моментът, в който да бъдете романтични ще е съвсем на място. Преглътнете границата на кича и се отдайте на празника с всички съпътстващи го символи. Облечете се в червено, напълнете вазите с цветя, изстудете бутилка искрящо вино, пригответе нещо шоколадово за любимия човек. Напишете картичка с любовни стихове, напазарувайте си плюшени сърца, пригответе любовна изненада. Нека замирише на цветя и въздухът се изпълни с пърхане на гълъбови криле! Направете този ден шарен и запомнящ се! Споделете го с избранника си, дайте му сърцето си по всички начини, без задръжки, защото днес се празнува любовта!

Свети Валентин

Свети Валентин

Изпратете картичка на любим човек