5 трика за успешно интервю

Светлана Видинска

Няма втори шанс за първото впечатление. Това е закон №1 на събеседването за работа. Ето какво трябва да направите, за да получите точно това, което искате!

Безупречност във всичко

Външният вид е вашата визитна картичка. Заложете на неутралност и делова сдържаност. Никакви крещящи бижута, силни парфюми, ярки гримове. Даже ако това е „вашият” стил – отречете се от него. Поне за ден. Най-оптималният вариант е (и винаги ще бъде) делови костюм в неутрални тонове, строга прическа, минимум козметика, свеж маникюр, отсъствие на силни аромати.

5 трика за успешно интервю

Обърнете специално внимание на ръцете си. Някои събеседващи са способни да съставят „профил” на кандидата за работа по малките детайли. Неравните нокти говорят за психическа нестабилност, непредсказуемост или склонност към алкохолизъм, лющешият се лак – за разсеяност и неорганизираност.

5 трика за успешно интервюШапки долу!

Да, ако въобще сте отишли на събеседване с шапка – заради рекорден студ или просто защото е любимият ви аксесоар, я свалете още от вратата. Воденето на разговор с шапка се счита не само за проява на лош вкус, но и издава крайна неувереност в себе си.

Свеж дъх

Изяжте един ментов бонбон на път за срещата или изпийте чаша лимонов сок, преди да тръгнете. Забранете си всякакви дъвки, бонбони „теменужки” и сладки неща, които могат и да намалят стреса и напрежението, но със сигурност ще ви накарат да изглеждате детински.

Самооценка „Отличен”

И като си говорим за увереност, тя трябва просто да блика от вас. Да, естествено е да изпитвате смущение, но защо се оставяте да ви личи? Разговаряйте със спокоен и овладян тон и ако е необходимо бройте до 3 преди да отговорите на въпроса. Това ви дава възможност да помислите и овладеете емоциите си.

5 трика за успешно интервю

Помислете си, че костюмът ти е точно какъвто трябва да бъде, обувките ви са точно каквито трябва да бъдат, прическата и маникюрът също, вие сте умни, талантливи и креативни и да – имате нужда от тази работа, но и тя има нужда от вас!

5 трика за успешно интервюТочността – учтивостта на кралете

Но всъщност е добре да подраните с 15-20 минути, за да прегледате още веднъж документите си, коригирате нещо по външния си вид или просто опознаете обстановката. Естествено – извън кабинета. Не нахълтвайте вътре по-рано - това се възприема като отнемане от личното време на събеседващия. Изчакайте да ви поканят, вдигнете глава и с уверени крачки поемете към бъдещето си – мечтаната работа.

Снимки © Corbis