Стилни на работа дори с ограничен бюджет

Гергана Коджабашийска

Стилни на работа дори с ограничен бюджетУмението да се обличаме стилно и разнообразно във всекидневния живот е от голямо значение за мнението на околните и по–специално за това на колегите ни. И ако работата в малка фирма обикновено предполага по–непретенциозно облекло, то когато става въпрос за голяма организация, подходящите дрехи са от първостепенно значение за положението ни във фирмата.

Не напразно има стара поговорка, която гласи: „По дрехите посрещат, по ума изпращат”. И макар много хора да се опитват да омаловажат този постулат, перфектното облекло, съчетано с вашите умения и интелект е сигурна гаранция за успех.

Не малка част от ръководителите на големи организации обръщат особено внимание на облеклото на собствените служители и не се поколебават да направят забележка ако се излиза извън рамките на приетото за организацията поведение и стил на обличане.

Стилни на работа дори с ограничен бюджетЗащо това е така? На първо място вие сте частица от цялостната визия на предриятието. Никой няма да си позволи да изглеждате непрофесионално и посредствено, особено когато работата ви е свързана с клиенти на фирмата. Освен всичко друго, перфектното облекло няма да остане незабелязано от останалите колеги, повярвайте!

И все пак – какво да правим, когато тепърва започваме работа във фирма с много на брой служители и с добро реноме сред своите конкуренти, а все още не сме заработили по – голяма заплата?

В някои предприятия, за да си спестят разясняванията относно възприетия начин на обличане, се практикува използването на задължително фирмено облекло. В този случай сте улеснени откъм избора на дрехи просто, защото нямате избор. Затова пък на вас остава да добавите подходящи аксесоари и прическа.

Стилни на работа дори с ограничен бюджетИма правило, според което чантата, обувките и коланът трябва да са изработени от еднаква материя и цвят. Обеците, колието, гривната и пръстените също трябва да съдържат подобни орнаменти и да са от един и същи материал.

Маникюрът е съществена част от вашата визия особено в случаите, когато работите на компютър. Несъмнено, докато клиентът изчаква да въведете необходимите данни, погледът му няма как да не мине през вашия маникюр. Затова добре изглеждащите и поддържани ръце са съществена част от вашето излъчване.

Дори ако не сте имали време да се лакирате, добре оформеният маникюр изглежда стилно, без да се налага да добавяте, какъвто и да било лак. И все пак, красиво изрисуваните нокти, с цветове в подходяща гама ще привлекат не малко погледи.

Добре, но за добро или лошо, вие работите или ви предстои да започнете работа във фирма, в която фирменото облекло не е въведено. Какво е решението ви в този случай?

Някои дами са на мнение, че е по – добре да си купиш нещо скъпо, дори това да бъде възможно през няколко месеца, отколкото гардеробът ти да е пълен с много евтини дрехи. Макар тази категоричност и прецизност да звучат добре, не са малко случаите, в които за такива дами се говори зад гърба им, че обличат едни и същи дрехи почти всеки ден. Освен неприятните коментари, закупуването на скъпа блуза да речем, за която нямаме подходящ панталон или пола, може да направи така, че дълго време дрехата да си отвиси самотно в гардероба ни.

Стилни на работа дори с ограничен бюджетЗатова в случаите, когато разполагаме с ограничен бюджет е по – добре да се спрем на втори вариант – а той е да си закупим малко по – евтини дрехи, но за сметка на това пък ще имаме достатъчно средства, за да можем да си осигурим всички нужни аксесоари, за да можем да облечем новото попълнение в гардероба ни, все пак.

Друго, което можем да направим е да закупим такива дрехи, които перфектно да се комбинират помежду си. Така с малкото налични панталони, поли, блузи и ризи, но съчетавани правилно, можем да направим разнообразни комбинации и да изглеждаме стилно.

Стилни на работа дори с ограничен бюджетАксесоарите към облеклото са чудесен начин за оформяне на крайната визия и много често правят от една обикновена дреха съвършенно облекло.

Трябва да знаете, че освен със скъпи колиета, обеци и пръстени, пазарът е пълен и с не чак толкова скъпи бижута, които могат да ви помогнат да изглеждате неотразимо. Не се поколебайте да си закупите такива при първа възможност. Чифт обеци плюс пръстен и гривна, чанта, колан и обувки в еднакъв цвят и материя са най – добрата основа за перфектна визия.

И все пак – не забравяйте – бъдете умерени във всичко и най – вече в поставянето на аксесоарите.