Как да се облечем за интервю за работа?

Модните тенденции идват и си заминават всеки сезон, но интервюто за работа не е подиумът за провокации и експерименти с последните колекции на любимите ви дизайнери. Съветите на стилистите и експертите по подбор на персонал са да носите семпло облекло с балансирани цветове. Това значи без неонови, златни и други крещящи нюанси на вашите блузи, обувки и якета. Разбира се, точният дрескод зависи от естеството на работата и компанията, която искате да ви наеме. За да изпъкнете, просто се придържайте към максимата, че малкото е повече.

Има ли забранен дрескод?

Изпратили сте перфектния шаблон на СV и силно мотивационно писмо - ето го и обаждането, което може да промени живота ви. Остава да подготвите представянето, но и визията си. Дрехите са първата преценка, която интервюиращият прави, още преди разговорът да започне. Затова нека дамите не обличат рокли с голи рамена, изрязан гръб или мини поли, а мъжете да забравят за анцуга и маратонките или късите панталони и сандалите. Небрежната визия не ви прави услуга, защото в нея интервюиращият вижда липса на мотивация, дори и мързел.

Същото важи за прекалено натруфеното облекло, например строг черен костюм и черни обувки на интервю за работа в обслужващия сектор. Уверете се, че дрехите ви са чисти, изгладени и без ярки шарки, които разсейват вниманието от способностите и професионалните ви качества. Да, целта е да впечатлите интервюиращия с умения, опит и ентусиазъм, но по-лесно ще направите това, ако носите дрехи, които ви карат да се чувствате удобно и уверено.

По дрехите посрещат, по ума изпращат

Отивате на интервю в банка, голяма фирма или институция? Сигурният залог за мъжете е да обуят платнен панталон с риза и кожени обувки в подходящ цвят, а дамите - изчистена рокля или пола с риза, затворени обувки и минимален избор на бижута. Ако работата изисква делови дрескод, дамите ще се чувстват отлично в 7/8 панталон с висока талия, втален топ и право палто, а мъжете - в панталон с велурени мокасини, риза и кожена чанта към сакото си.

 

Ако интервюто за работа е в по-неформална работна среда, дамите могат да изберат комбинация от черни дънки, бяла риза, вталено яке и боти на платформа, а мъжете - черни прави дънки, тънък пуловер или поло. Изберете нещо по-свободно, но все пак представително, като например пола до коленете, право палто или тренчкот с тънък шал. Тъмните и неутрални цветове са най-подходящи - това са сиво, тъмносиньо, кафяво или черно, които да балансирате с актуалните в момента бледолилаво, пастелно зелено или пък с бежово и бяло.

Прическата и бижутата - всеки детайл е важен

И още един съвет - не прекалявайте с гела и пяната за коса. Подчертайте прическата си, това е достатъчно. Избягвайте да носите силни парфюми и одеколони преди интервюто. За дамите - уверете се, че гримът и аксесоарите ви са дискретни. Това не е моментът за дръзко червило, ярък лак или блестящи сенки. Трябва да се чувствате спокойни и сигурни в себе си, вместо да се чудите дали гримът ви се е размазал или да мислите за болката от новите ви обувки. Избягвайте прекалено стегнати, широки или неудобни дрехи, които да ви разсейват от целта ви.

Интервюиращите ще забележат, че се чувствате неудобно и може да отдадат тази нервност на липсата на опит или подготовка. А и надали ще ги интересува колко скъпи са дрехите ви. Ето защо е грешна стратегия да приравнявайте скъпото и професионалното. Носенето на блузи, часовници и чанти с лога на известни брандове няма да ви помогне кой знае колко, ако не сте убедителни в защитата на кандидатурата си. Тайната на облеклото за успешно интервюто е в увереността и комфорта. Останалото просто няма да бъде запомнено.