Как да лъжем изкусно

Как да лъжем изкусноМакар че да умееш да лъжеш не е най – доброто качество, с което може да се похвали човек, понякога да прикриеш истината се оказва единственият начин да избегнеш проблеми било на работното си място или в личния живот.

Ето как ще се научиш да лъжеш по – ефективно:

  1. Гледай в очите – колкото и да е трудно, е необходимо, защото на повечето хора е известно, че докато се изрича лъжа, погледът обикновено е насочен някъде встрани от събеседника. Ако ти е трудно да задържиш поглед, опитай се да гледаш челото на жертвата си. Друг вариант е да си намериш някаква работа, докато послъгваш и само от време на време да хвърляш поглед към събеседника си, за да установиш визуален контакт.

  1. Използвай жестове, които според специалистите в областта на невербалната комуникация говорят за откритост - такъв е жестът с отворени длани. Избягвай да държиш ръка пред устата си, докато говориш. Най – добре е ако ръцете ти стоят спокойно и така, че събеседникът ти да ги вижда.

  1. Обмисли лъжливото обяснение в детайли. Проведи мислено разговора, както и евентуалните си отговори. Вживей се в ролята на актриса и тренирай искрено изражение. Помисли си колко много филми има, в които актьорите умело играят роли, макар не винаги да са ги преживели наистина. Ако проследиш интервюта с известни филмови звезди, ще видиш, че повечето от тях твърдят, че, за да изглеждат достоверно, се вживяват в ролята си и се стараят да почувстват всичко отвътре. Тоест, за един кратък момент да повярваш, че лъжата е истина.

  1. Придай сигурност на гласа си. Отдели време, за да се научиш да говориш уверено. Треперещият глас много лесно може да те издаде.

И все пак, независимо колко добри сте в умението да лъжете и да изглеждате искрени, не трябва да забравяте, че лъжата не е хубаво нещо. Използвайте я само, когато ситуацията наистина налага това. Не лъжете за дребни неща, защото е много вероятно скоро да забравите за тях, но вашият събеседник да не е.