CODE ZERO – ТЕНДЕНЦИИ В КОСИТЕ И КОЛОРИСТИКА
ЕСЕН - ЗИМА 2011/2012

Силвия Стоянова

CODE ZERO – Тенденции в косите и колористика есен-зима 2011Белгийският коафьор Енцо Риджио е в България по покана на Вили Боршукова, собственик на салони „Магама” за професионален семинар по Колористика, който се проведе на 11 и 12 септември. В края на семинара той демонстрира специално за представителите на медиите тенденциите в подстригването, съчетани с модерните нюанси за сезона есен - зима 2011.

Енцо Риджио е творческата половина от тандема Code Zero, Белгия и технически директор на марката. Основните тенденции при цветовете, които той очерта за предстоящия сезон са оранж, медните нюанси със златисти оттенъци, нюансите на дърво и шоколад. В подстригването актуални са трите варианта за дължина на косата – къса, средна и дълга, в зависимост от предпочитанията на клиента, които според коафьора трябва да са водещи.

При всяка от дължините Енцо Риджио поставя различен акцент. При късата коса цветът трябва да е наситен и интензивен – каквито са червеното, черното и дори бялото. Този принцип за силата на цвета важи и за кичурите в късите коси. За средната дължина той набляга на медните нюанси и движението, което може да придаде на косата с различни кичури. При дългата коса споделя, че обича да има естествен цвят – шоколадово или дървесни цветове отново с кичури, но съвсем леко различаващи се от основния цвят. Русите коси, си остават руси, но акцентът при тях за този сезон са по-тъмните кичури.

CODE ZERO – Тенденции в косите и колористика есен-зима 2011

Основният съвет, който Енцо Риджио отправи към жените, които искат да променят цвета на косата си, е да се съобразят с гардероба си и с цветовете, които преобладават в него. Защото след промята, вече ще трябва да преценяват избора си на дрехи спрямо цвета на косата. Съветът му към мъжете е да използват само естествени цветове.

Белгийската марка Code Zero е създадена преди четири години от фризьори за фризьори с цел да покрива техните основни нужди. Произвежда малко количество специализирани продукти, но основното е боята за коса с минимално количество амоняк и без парабени, които са забранени за употреба от 1-ви септември тази година. До края на годината от Code Zero планират да пуснат 40 цвята изцяло безамонячна боя. Те ще могат да бъдат намерени и в България чрез салони „Магама”, които са официален представител на марката у нас. Code Zero и „Магама” работят активно заедно от три години, като това е вторият семинар тук с белгийски професионалисти. През 2011 г. фризьори на „Магама” също са били на обучение в Белгия.

CODE ZERO – Тенденции в косите и колористика есен-зима 2011

CODE ZERO – Тенденции в косите и колористика есен-зима 2011

CODE ZERO – Тенденции в косите и колористика есен-зима 2011

Енцо Риджио завършва образованието си в Белгия и продължава да се обучва в Италия, Англия, Шотландия. Преди 4 години заедно с приятеля си Сандро поставят началото на Code Zero. Две години правят проучвания и пускат марката през 2009 година. Участвали са на изложението в Болоня, което е едно от най-добрите места за налагане на марка. Започнал от нулата, сега Енцо притежава два собствени салона и голяма академия в родината си. Работи с международен екип от седем фризьори – двама от Белгия и петима от Северна Италия. Срещат се веднъж месечно, за да се обучават заедно и да се запознаят с новите линии в цвета и подстригването. Изобретателността е важна част от обучението им, с която постигат многообразие и индивидуалност на стила.

Благодарение на Колористиката фризьорите използват цялата гама нюанси при боядисване на косата. Навлизането в дълбочина изисква време, много практика и марката Code Zero предоставя възможност и реализация на всеки фризьор, който има желание да се запознае с колористиката и да развие знанията си за боядисване и експериментиране с боите и цветовете.

Снимки:

  1. Белгийският коафьор Енцо Риджио

  2. Вили Боршукова и Енцо Риджио

  3. Енцо Риджио направи демонстрира подстригване на къса коса

4.– 6. Трите основни дължини с актуалните за тях цветове

Фото: © Coiffure Beauty

Четете повече във Fashion Lifestyle Magazine