Пчелният прашец - храна, достойна за богове

Теодора Денева

Пчелният прашец - храна достойна за боговеПчелният прашец, наречен още полен, е най-богатият на хранителни вещества пчелен продукт. Той представлява зърна от тичинките на цветовете на растенията. Зърната са с овална форма и размер от около 10 до 50 микрона. Оцветени са различно - от бели до черни, в зависимост от вида на растенията. По време на събирането слюнчените жлези на пчелата отделят вещества, които спомагат за слепването и формирането на прашеца в зърна.

Пчелният прашец има уникални качества, които го правят назаменим в различни области на медицината, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Поленът се състои от около 96 различни вида хранителни вещества. Поради богатия си състав и изразения биологичен ефект той намира приложение и като добавка за повишаване съпротивителните сили на човешкия организъм. Пчелният прашец е богат още на аминокиселини, минерални вещества като калий, калций, магнезий, цинк, желязо, мед, фосфор и витамини - C, B1, B2, B3, B5, B6, Фолиева киселина. Пчелният прашец - храна достойна за боговеБлагодарение на голямото количество белтъчини и биологични вещества в състава си, прашецът има добре изразен анаболен ефект. Съдържащият се в полена антибиотик спомага за нормализиране на чревната патогенна флора, като същевременно с това стимулира непатогенната, което е от особено значение при лечението на чревна дисбактериоза. Наличието на селен в състава на полена го прави полезен за организма при освобождаването му от тежки метали.

Благодарение на своите хранителни, градивни и противоанемични свойства, пчелният прашец е полезен при лечение на заболявания придружени с анемия, лечение на сърдечно-съдовите заболявания, при профилактика и лечение на атеросклероза, при чернодробни заболявания, както и за тонизиране и общостимулиране на организма. Добър ефект има и при липса на апетит у децата, забавен растеж и забавено никнене на зъбите. Пчелният прашец - храна достойна за боговеСъдържанието на лецитин в пчелния прашец го прави изключително полезен при нормализиране на мастната обмяна и съответно нормализиране на теглото. Пчелният прашец оказва положително влияние и върху потентността.

Въпреки, че пчелният прашец е много полезен и употребата му не води до странични реакции (с изключение на алергиите към него и при тежки увреждания на бъбречния паренхим), то трябва да се има предвид, че съставът му не е балансиран по отношение на потребностите на човешкия организъм. Затова е препоръчително да не се приема в дози по-големи от 5 до 15 грама при децата и от 50 до 100 гр. при възрастните.