Халотерапията - най-новата тенденция в спа процедурите

Теодора Денева

ХалотерапиятаВ последно време много центрове за красота по света предлагат една стара, но много полезна за здравето и красотата терапия. Това е халотерапията или така наречената терапия със сол. Тя е напълно естествена терапия без странични вредни ефекти. Открита е още през 19 век от полски лекар, който забелязал, че хората, работещи в солни мини, не се разболяват от белодробни заболявания.

Халотерапията се провежда в контролирана среда със специален микроклимат.Халотерапията В миналото са се ползвали естествени солни пещери и мини, но в днешни дни са създадени изцяло облицовани стаи със сол (халокамери), наподобяващи именно такива пещери.За посдсилване на ефективността на лечението се използват химическо-физиологични генератори или така наречените халогенератори. Това е уред, който произвежда сухи физиологични аерозоли чрез механичното раздробяване на зърнена каменна сол. Той е подходящ за всички халокамери. Инсталира се на въшна стена на съседна стая, на височина от пода около 80 см.

Халотерапията

Същината на метода е вдишването на йонизирания дисперсионен аерозол натриев хлорид, който се отделя във въздуха. По време на сеанса, пациента релаксира в удобен стол, на фона на тиха музика. Поради сухата, силно дисперсивна природа на скалната сол, тя има способността да абсорбира бактериите и мукуса от дробовете ни.Освен за профилактика на заболявания на дихателните пътища, халотерапията се използва и за нормализиране на функционалното състояние на централна нервна система, намаляване на умората, стимулиране на въглехидратния, протеинов и воден обмен, намаляване на кръвната захар, възстановяване на киселинно-алкалния баланс, понижаване на артериалното налягане, както и за отстраняване на кръвоносни звезди по лицето и профилактика на акне.

Халотерапията

Трябва да се знае, че ефекта от лечението със сол не е видимо веднага. Необходими са поне 4 - 5 сеанса, за да се усети резултата. Продължителността на процедурите е от 30 до 60 минути, като задължително след всеки сеанс, халокамерата трябва да се проветри. Терапия със сол можете да направите и в домашни условия, като добавете например 1-2 чаши морска сол във ваната си.

Полезни действия на микроелементите на солта

Калций- Калцият е полезен за костите. Той оказва анти-алергично действие и намалява артериалното кръвно налягане.

Калий - Оказва положително действие върху кръвоснабдяването на кожата и пречиства организма като го освобождава от токсични вещества.

Йод - Йодът осигурява правилната функция на щитовидната жлеза в организма

Натрий -Помага за енергийния метаболизъм на клетките

Магнезий - Магнезият предпазва от болести на сърдечно-съдовата система и оказва антиасматично действие. Намалява умората.

Селен - Забавя стареенето на кожата и оказва антивирусно действие.