Акнето - как да се справим с този проблем

* Кожните проблеми не се появяват само заради кожата
* Акнето е най-честият проблем, характерен, но не само, за възрастта между 14 и 20г.

здраве.bg

Акнето - как да се справим с този проблемСпоред дерматолозите много малко хора могат да се похвалят с абсолютно безпроблемна кожа. При някои тя е твърде суха, при други – твърде бледа, а при трети по-лесно се появяват бръчки. Деликатното словосъчетание “проблемна кожа” най-често се използва за един много сериозен проблем, с който практически се е сблъсквал или всеки човек, или поне е чувал за него – акнето.

Акнето е едно от най-разпространените кожни заболявания. От него страдат 75 до 90% от младите хора (на възраст от 14 до 20 г.) и 40% от тези, които са над 25 г. Това е временно заболяване, преминаващо с възрастта, но като всяко друго заболяване то трябва да се лекува.

Акнето е заболяване на мастните жлези и затова пъпките се появяват на тези места, където има такива жлези - лицето, горната част на гърба и в по-слаба степен - горната част на гърдите.

Акнето се появява най-често в подрастваща възраст на фона на хормоналната пренастройка на организма, но понякога се среща и в зряла възраст. Причина за това са хормоните, под действието на които мастните жлези са свръхпродуктивни.

Стресът, нарушенията в работата на вътрешните органи и дисбактериозата на червата не допринасят за здравето на кожата, а самостоятелната “разправа” с неприятните пъпки води до увеличаване на кожното възпаление и често дори до инфектиране на нейните по-дълбоки слоеве.

Сред хората битуват редица заблуди, които всъщност нямат нищо общо с появата на пъпките: честото използване на козметика, мръсотията, злоупотребата със сладките неща, твърде активният или недостатъчният полов живот.

Последните изследвания доказват, че акнето е генетично обусловено. Ако родителите са страдали от акне, има голяма вероятност и детето да страда от това заболяване.
Съществуват и интересни данни за взаимната връзка между емоционалното натоварване на човека и състоянието на неговата кожа. Понякога дори болката от нанесена обида или гневът в отговор на това не ни напускат няколко дни и веднага се появяват проблеми с кожата.

Как да си върнем здравата кожа
Някои дерматолози прилагат уникална методика за съвместяване на медикаментозно лечение с физиологични процедури, благодарение на което болестта бива победена много бързо.
Ако акнето е оставило своя отпечатък върху лицето, методът “Скраб” или дълбокият биологически пилинг успешно позволява решаването на този проблем. Само с две процедури специалистите освобождават кожата от горния слой, “украсен” от следите от акнето и разширените пори, а след седмица лицето възстановява своята предишна свежест и чистота. Този метод няма противопоказания и е подходящ за всяка възраст. Процедурата не дава странични ефекти и главното не изисква възстановителен период, като положителните резултати се забелязват веднага.