Мода, която се усмихва и мечтае

Миналата година ви представихме немско-българската марка Адриана Рика, зад която стои дизайнерското дуо Адриана Гарелова от Русе и Рика Дриоге. Двете се запознават по време на следването си по мода в Берлин, като след дипломирането си създават своя собствена марка.

Адриана Рика вече има модно ателие в Берлин. Друг успех на младите дизайнерки е, че марката е избрана, заедно с още 8 марки от цяла Германия, за рекламна кампания на Smartstyle Nokia C7. Направена е фотосесия, организирана от Nokia с известния моден фотограф Ивс Боргвард, в която манекенките позират с облекла на Адриана Рика и телефона Nokia С7 в ръка. В момента билбордовете със снимки на марката са в три града в Германия  - Берлин, Мюнхен и Дюселдорф и могат да се видят на определени централни улици.

Adriana Rica

Adriana RicaAdriana Rica

Колекцията с марка Адриана Рика се продава от 24 февруари и в Хамбург, в бутик „Wie es euch gefaellt“. Бутикът е в ретро стил, много кокетен и модата, която се продава там е на нови, млади дизайнери.

Адриана РикаАдриана Рика

Адриана РикаИнтересни са фактите как в Германия се подпомагат младите дизайнери и как те имат бъдеще и възможност да мечтаят. От 21 март до 9 април Адриана Рика може да се види и във фешън търговски център Карщад, в Берлин, където дизайнерките са получили безплатна платформа - щанд, в самия МОЛ, където да презентират и продават колекцията си 3 седмици. Карщад, също като Нокия, подпомага чрез тази кампания млади дизайнери. Те са организирали и специален ден, в който младите дизайнери са интервюирани от много журналисти от различни модни медии. В този ден Адриана и Рика са интервюирани и от немския вестник Tagesspiegel, който е най-четения вестник в Берлин и няколко други немски града, сподели с гордост Адриана, специално за най-четения моден сайт в Бългaрия Fashion.bg.

В момента дизайнерките работят върху новата си колекция за сезон есен/зима 2012/2013, която ще бъде представена с модно ревю в края на юли 2011 и ще може да се закупи още тази зима. В колекцията са включили и няколко тоалета, направени от органични памучни и копринени платове, за което те са много горди и планират във всяка следваща колекция да включват дрехи, които да са изцяло от органични платове.

Двете дизайнерки имат много ясна философия за своята марка и за това какво искат да дадат на жените, които си купуват дрехите им: „Искаме да им дадем истинска, дизайнерска мода, която да могат да си позволят. Според нас разликата между цените на дизайнерските облекла и тези на масовата конфекция за огромни. И ако вкусът на една жена изисква от нея да се облича по-индивидуално, за да може да изрази себе си, не й остават много възможности. Ние искаме тези жени да чувстват, че е възможно да носиш дизайнерски дрехи, които да можеш да си позволиш, без да имаш угризения на съвестта от неразумно похарчените си пари.”

Adriana Rika

Рика споделя още: „Когато влизам в дизайнерски магазин, се чувствам като „на оглед”. Бивам преценена от главата до петите, така че самата мисъл за това, какво ме очаква в повечето бутици ме кара да избягвам пазаруването там. Този преценяващ поглед ограбва самочувствието ми, вместо да го подсилва, или просто ме кара да усещам, че трябва да отговарям на някакви определени критерии, за да „съм за там”. Това е почти арогантно. Затова нашето желание е да правим мода за жени, които искат да бъдат себе си, такива, каквито са. Искаме да им помагаме да се преоткриват и подчертават. И още нещо – искаме да правим тази мода с усмивка. Щастливи сме, че можем да работим това, което винаги сме мечтали. Защо да не излъчваме това удовлетворение от работата си и навън, към нашите клиентки, за които работим?“

В друга история, която искаме да ви разкажем, става дума за моделите на Адриана Рика. На ревюто в РейнГолд Адриана не успява да отиде в Берлин, но там е сестра и Силвена Гарелова. Ето какво споделя тя:

„Настроението беше хубаво, момичетата се познаваха помежду си и си говореха. Не знам дали на всяко ревю са доволни от това, което трябва да облекат. Но тази вечер те определено имаха избор.

„Нека нося нещо, което е с дълги крачоли”, пожела едното момиче и Рика веднага отреагира на това желание. Някои от манекенките познаваха Адриана Рика от фотосесията им през лятото на 2010, и вече си бяха поръчали дрехи на лейбъла. Някои си ги получиха на самата вечер и гордо показваха на останалите красивите покупки. Мисля, че за моделите беше истинско удоволствие да носят тези дрехи. Мисля, че се харесваха в тях. Всяка една.

Adriana RicaAdriana Rica

Аз бях отговорна за аксесоарите в бекстейдж. Трябваше да подам на всяка една чантата от естествена кожа, която беше предвидена за нейния аутфит, както и колана и останалите аксесоари. Някои от моделите трябваше да носят кожена панделка в косите, някои - амазонска кожена лента. Аз трябваше да им ги поставя.  Попитах Рика, какво трябва да знам, а тя ми каза: „Най-важното е да попиташ всяко момиче, как се харесва. Ако не се харесва с вдигната коса, направи прическа, която да показва модела на дрехата достатъчно добре, но да не открива лицето прекалено много. Ако не иска да има панделка в косите, сложи я в самия кок. И накрая я попитай, дали се харесва. Опитвайте различни варианти, докато ти каже „да”. Дръж малко огледалце до теб, за да й покажеш аксесоара, когато е готово”. Послушах съветите на Рика с удоволствие. Момичетата ми казваха какво предпочитат и заедно приготвихме прическите и аксесоарите. Подходът към тях ми хареса. После виждаш, че усилията са си стрували, защото момичетата представят модела си със самочувствие и излъчват удоволствие от това, че носят точно тези дрехи и аксесоари точно по този начин. Това е внимание като към звезди.“

 „За да стигнем до тук, и в нас някой е вярвал. Семействата ни, приятелите ни, преподавателите ни, колегите ни. Това ни помага да растем. И ние искаме да направим това отношение възможно за нашите модели, защото вярваме в техния потенциал”, споделя Адриана със сестра си по телефона, след като тя й разказва, как е минало модното ревю.

Адриана и Рика

Впечатляващо е отношението на младите дизайнерки към работата им. Адриана и Рика работят с хора, които харесват и ценят, които назовават с имената им и за които марката също е възможност да се развиват професионално. Планират дори да публикуват на страницата си в интернет профил на всяка шивачка, която изработва моделите им, както и на всеки друг, който по някакъв начин е част от екипа. Да разкажат за това, защо тези хора са специални за тях. Да предадат щастието, което те самите получават от работата и успехите си.

Снимки:
1. - 3. Рекламата на Nokia, в която моделите са облечени с дрехи на марката Адриана Рика
4. - 6. Модели на Адриана Рика от бутика в Хамбург
7. Реклама на първата колекция на марката
8. - 9. Модели на Адриана Рика, оказани на ревюто в Берлин през януари 2011
10. Дизайнерките Адриана Гарелова (в ляво) и Рика Дриоге