Иде зима, как да подсилим имунитета си


Силвия Кабаиванова

Есента е сезонът, през който трябва да помислим как да засилим своята имунна система, за да не боледуваме през зимата.

Малко известно е, че 70% от нашата имунна система е разположена в червата, затова храните, които консумираме имат голямо значение за засилване на имунитета. Добре е да използваме пробиотици - живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно, подобрявайки и оздравявайки вътрешния ни микробен баланс. Те действат като прилепват към чревната повърхност и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти.
Микроорганизмите, които обитават долната част на нашата храносмилателна система оказват влияние и върху способността й да усвоява по-добре хранителните вещества. Ако храносмилането е нарушено, полезните витамини и микроелементи от храната не могат да бъдат усвоени от организма.

Иде зима, как да подсилим имунитета сиТрите най-често използвани пробиотици са Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum и Lactobacillus bulgaricus. Те могат да се приемат като хранителни добавки или с кисело мляко, което съдържа жива закваска.

Други хранителни съставки, които укрепват здравето са пребиотиците. Те влияят на метаболизма, като избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. Иде зима, как да подсилим имунитета сиЗа да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигат дебелото черво без да са усвоени в по-горната част на храносмилателната система, а след като го достигнат, те трябва да могат да бъдат оползотворени от специализирани групи микроорганизми, които имат ясно изразени и подобряващи здравословното състояние възможности. Хранителните вещества, отговарящи на тези критерии са няколко основни групи олигозахариди, част от които се срещат в суровия корен от цикория, суровия чесън и лук, артишок, пълнозърнесто брашно, соя, боб, леща, грах.Иде зима, как да подсилим имунитета си

Най-важните ползи от пребиотиците са, че те увеличават броя на бифидобактериите, усвояването на калция, магнезия и желязото и подпомагат имунитета.

За повишаването на имунитета важна роля играят и витамините. Консумирайте повече цитрусови плодове (грейпфрути, портокали, мандарини, лимони) и ще си осигурите достатъчно количество витамин С.Иде зима, как да подсилим имунитета си

Полезни за стимулиране на имунната система са и броколите. Те съдържат витамин А, витамин С и глутатион, както и укрепващите имунитета витамини от група В и витамин D.

Пийте зелен или черен чай. В чая се съдържат полифеноли и флавоноиди, които подпомагат организма в борбата срещу инфекциите. Антиоксидантите в чая действат срещу свободните радикали и ги унищожават.Иде зима, как да подсилим имунитета си

Бета-каротинът в сладките картофи и морковите също  има свойствата на антиоксидант и е ефективен срещу свободните радикали.

Освен с храната, можете да повишите имунитета си и следвайки следните съвети:

- почивайте пълноценно, намалете стреса

Доказано е, че липсата на положителни емоции намалява имунитета. Затова ходете на кино, на театър, излизайте с приятели, разхождайте се. Много е полезно да се разхождате близо до водоеми, по брега на реката, на езерото, на морето.

- наспивайте се

Важно е да си лягате рано, да ставате рано и колкото се може по-рано да излизате на улицата, за да вдишате доза аероини. Те са незаменими за укрепване на имунитета.

- спортувайте умерено

Умерените тренировки могат да засилят устойчивостта на организма към инфекции.

Ако имате и други идеи за повишаване на имунитета, споделете ги с нас.

Иде зима, как да подсилим имунитета сиИде зима, как да подсилим имунитета си