От корсета до дантеления сутиен

За едни еротичното бельо е сбъдване на страстни копнежи, за други - просто неудобство. Под заглавие "Възбуда и срам" Рейнският музей в Ратинген показва историята на дамското долно бельо - от корсета до дантеления сутиен.

Плоска и неугледна? Нищо подобно! Някогашната подплънка за задни части, наричана още "парижко дупенце", се представя в цялата си пищна прелест. Следващият последната мода дамски свят от началото на 19 век привърза към задните си части специална телена конструкция, за да изглеждат тези именно части по-апетитни и по-закръглени. Гордият експонат на тогавашната френска мода може да се види в някогашната текстилна фабрика в Ратинген, където днес се помещава Рейнският индустриален музей. Под заглавие "Възбуда и срам" музеят представя още 250 експонати в рамките на изложба, проследяваща историята на дамското долно бельо. Така де, дамската мода на долното бельо е къде-къде по-привлекателна за окото от мъжката, чието най-голямо достижение са нееротичните памучни долни гащи! Онова, което жените носят под горните дрехи, става в хода на времето от една страна все по-практично, а от друга страна все по-еротично. През 19 век жените се стягат в корсети и то тъй тесни, че едва дишат, вследствие на което и често припадат. През 20-те години на миналия век женските гърди се прикриват и "сплескват" в елементарни сутиени. "Тогава, както и днес, жените моделират тялото си чрез долното бельо. През 19 век това е тесният корсет, днес - сутиенът с подплънки, който придава на женските гърди особена пищност", казва сътрудничката в музея Клаудия Готфрид.

От корсета до дантеления сутиен

Историята на еротичното бельо е и история на женската еманципация. От тази история узнаваме как жените започват да се пристягат все по-малко, а и да прикриват все по-малко от своето тяло. През 1900 година прабабите ни носят долни гащи, които стигат почти до коляното - днес тангата не прикрива почти нищо. "Тенденцията е към все по-малко плат", констатира музейната работничка. Зад тази тенденция се крие промяна на ролята на жената. Пък и двойното бреме на семейството и на професията никак не се вързва с тесния корсет и "парижкото дупенце".Модни списания и филми допълват изложбата, като показват как са се променили представите за еротика и добродетелност. Експонатите са предоставени от колекционери на еротично бельо от цяла Германия. Изложбата "Възбуда и срам" се показва успоредно с изложбата "Дрехи и тела от 1850 година насам", представена в Ойскирхен. Двете изложби продължават до 20 май 2009 година. /ДВ

Берлин / Германия