Когато си лягаме до някого, спим по-неспокойно

Британски изследователи са открили, че сънят ни, когато не спим сами, е по-неспокоен, съобщи в."Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Когато си лягаме до някого, спим по-неспокойноЕкспертът по съня д-р Нийл Стенли и негови колеги от Университетската болница на Норфолк и Норуич установили, че когато съпрузите спят заедно на спалня, сънят на всеки от двамата е с 50% по-неспокоен, отколкото когато човек спи сам. Единият от партньорите може да хърка, да движи ръцете си, да рита, да говори насън и да става до тоалетната, с което смущава съня на другия.

Социологът от Университета на Съри Робърт Медоуз заедно със свои колеги изследвали 40 двойки на възраст между 20 и 59. Учените помолили участниците да кажат дали спят спокойно, като прикрепили към китката им сензор за движение.

Те установили, че общо-взето, сънят с партньор увеличава активността и смущенията по време на сън с 50%. Като се има предвид, че на хората е нужен 7,5-часов нощен сън, учените смятат, че хроничната липса на сън може да влоши отношенията между партньорите. Те ги съветват да си купят по-широка спалня, всеки да си има отделна завивка и завесите в спалнята да са по-тъмни. БТА

Източник: actualno.com