Маскa за коса - най-рационалният способ за защита и грижа на косата

Ако искате да имате красива и здрава коса, то най-обикновеното и ефективно средство за защита и грижа се явява маската за коса. Тя я предпазва от агресивната външна среда, прави я да изглежда по-блестяща и копринена, като я подхранва. Процедурите с маски зависят от състоянието на самата коса – ако тя е изтощена, маска се прави 2-3 пъти седмично, с профилактична цел е достатъчно един път месечно.

За да получим максимален резултат, обикновено специалистите препоръчват периодично да сменяме маската за коса, за това ще ви потопим в многообразието из средствата за грижа на косата. Веднага правим уговорка, че става въпрос за средства, които можете да приготвите сами, в домашни условия, те са достатъчно ефективни и не предизвикват алергии.

Когато решите самостоятелно да си направите маска за коса, длъжни сте да знаете няколко прости правила. Най-важното - нанасяйте върху косата само прясно приготвени маски, добре разбъркани до еднородна маса. Дръжте сместа на косата строго определено време, след което косата е необходимо щателно да бъде измита.

Едва ли не най-щадящите косата и в същото време считащи се за най-ефективни са глинените маски. Водят началото си от рецептите на признатите красавици Нефертити и Клеопатра. Глинените маски за коса поглъщат замърсяването, почистват косата и кожата на главата, стимулират и микроциркулацията, придават обем на косъма, при което не правят косата да изглежда тежка, притежават антисептична функция.

Маските за коса от глина са прости, за това лесно могат да се направят и в домашни условия. Глина може да се купи в аптеките във вид на сух прах или паста. Разтворете я по указаните в инструкцията пропорции, за оптимална се счита консистенцията, наподобяваща гъста сметана. Правете процедурите с глинена маска 2 пъти седмично. На влажна коса се нанася приготвената глина и се оставя за 15 минути да престои, след това главата нежно се масажира и постепенно се измива от глината. Ако с глината се смъква и част от косата, не се безпокойте - това са мъртви косми, които временно са се държали на луковиците на косъма. Маските с бяла глина са най-ефективни при падане и късане не косата, зелената се бори със себореята, жълтата отстранява пърхота, червената успокоява раздразнената кожа на главата, светло синята почиства и защитава косата, насища я с кислород.

Най-разпространените и в същото време много ефективни се явяват маските за коса от кефир или кисело мляко, което по-подхожда за суха и нормална коса. Обилно нанесете маската, трябва с леки движения да я втриете в косата и в кожата на главата, след което да покриете главата си с кърпа. Маската да се държи не повече от 10-15 минути, и след това да се измие с вода.

Много добре изглежда коса третирана с хлебно-билкови маски. Направете смес от равни части живовлек, маргаритки, градински чай, риган (супена лъжица билкова смес на водна чаша), в този микс раздробете черен хляб, топлата кашица втрийте в кожата на главата и косата. Сложете полиетиленова шапчица. Походете в този вид няколко часа, свалете шапчицата и изплакнете косата си, оставете я да изсъхне без да използвате сешоар.

Женски журнал Arabio.RU