Как да станете потребител на устойчива мода

Съвременните потребители са по-наясно с екологичните и социалните разходи на своя гардероб. Проучвания в Европа и САЩ показват, че потребителите биха искали да купуват по-устойчиви дрехи - и са готови да платят малко повече. Но повечето от нас вече дори не знаят какво означава "устойчива мода". Ние сме бомбардирани със съобщения за органични и рециклирани влакна, екологични сертификати, вегански, екологично съобразени колекции, докато същите модни марки продължават да ни казват, че дрехите са за еднократна употреба и имаме нужда от ново облекло всяка седмица. Посланието е невярно и противоречиво. Всъщност модната индустрия става все по-малко устойчива. Залага се на масово производство, ниски цени и големи обеми на продажби. Секторът се разраства с такива темпове, че въздействието му върху планетата всъщност се влошава.

Благодарение на модните компании потребителите вярват, че рециклирането на дрехи ще помогне, но съвременните дрехи често са изработени от множество влакна, което прави рециклирането изключително сложно. Повече от половината от облеклото, дадено на благотворителни магазини и предприятия за рециклиране на текстил, се озовава в депа за боклук или в инсинератори. Още по-тревожно е, че микропластмасите, които се отделят при пране на синтетични влакна като полиестер, найлон и акрил, се освобождават в нашите океани, реки и попадат в нашата хранителна верига.

Купувайте по-малко и носете дрехите си по-дълго
Вивиън Уестууд го каза най-добре: „Купувайте по-малко, избирайте добре, накарайте ги да издържат повече“. Изберете висококачествени дрехи, които обичате и такива, които знаете, че ще запазите завинаги. Когато купувате нещо, запитайте се „ще нося ли този артикул 30 пъти?“ Ако отговорът е да, купете го. Но ще се изненадате колко пъти ще кажете не.

Ремонтирайте преди да смените
Малки разкъсвания, дупки и липсващи копчета могат лесно да бъдат поправени.

Прочетете етикета
Един от най-добрите начини да гарантирате, че покупката ви ще бъде добра както за вашия портфейл, така и за околната среда в дългосрочен план е да проверите тъканите. Изборът на естествени, биоразградими тъкани е най-устойчивият вариант. Добрите материали включват органичен памук, тенсел, лен, рециклиран полиестер и рециклиран найлон. Избягвайте полиестер, найлон, спандекс и акрил.

Купувайте устойчиви продукти
Отминаха дните, когато устойчивият моден избор означаваше скъпи ленени панталони. През последното десетилетие се появиха десетки модни марки, които са посветени на етичните и устойчиви практики. Продуктите, произведени на местно ниво и съхраняващи местните традиции, са един от най-добрите избори.

Купувайте винтидж дрехи
Освен че е лесен и устойчив вариант, закупуването на употребявани и винтидж дрехи, позволява на потребителите да получат ново усещане за индивидуалност, което не можете да намерите в магазините в мола.

Наемете дрехите си
Притежаването на дрехи е толкова старомодно. Модата под наем става все по-актуална и то не само за облекла за конкретно събитие. Докато някога хората наемаха официални облекла само за специален повод, сега много потребители наемат ежедневно облекло, чанти, обувки и аксесоари срещу еднократни такси или чрез евтин абонамент в различни сайтове. Наемането предлага решение за тези от нас, които не искат да инвестират много в дрехи за няколко носения, но искат да бъдат в крак с тенденциите. Много от платформите за отдаване под наем позволяват на потребителите да споделят своите модели, като по този начин им помагат да допринесат за кръговата икономика.

Отпишете се от имейли за бърза мода
Отделете време да се отпишете от имейли за бърза мода. Това ще ви помогне да спрете безсмисленото разглеждане на тези модели и прекомерната консумация.

Следвайте устойчиви марки и влиятелни личности
Попълнете емисията си в Instagram с хора и марки, които ще ви вдъхновят да живеете най-добрия устойчив живот. Може да искате да пазарувате етично, но добрите ви намерения ще изчезнат, ако вашата емисия е пълна с влиятелни лица, популяризиращи магазини за бърза мода. Instagram е пълен с вдъхновяващи хора и бизнеси, които правят нещата по различен начин и виждането на това е наистина окуражаващо.

Купувайте дрехи, направени по поръчка
В миналото процесът беше проектиране-производство-продажба. В бъдеще цикълът ще бъде проектиране-продажба-производство. И процесът започна например с продукти с щампа по поръчка, дрехи, изработени по мярка и персонализирани дрехи.