Тенсел - всичко, което трябва да знаете за тази материя

Тенселът (Tencel®, известен още като „Lyocell“) е името на запазената марка на наскоро изобретената изцяло от естествени материали тъкан, наречена лиосел. Докато найлонът и полиестерът се произвеждат от изцяло синтетични полимери, за лиосела се използва чиста дървесна целулоза (естествен полимер, който се получава от вегетативни живи клетки), добивана от контролирани ферми за дърва (напр. евкалипт, защото растат бързо). Смята се, че лиоселът е възобновяем природосъобразен материал, биоразградим e и може да бъде рециклиран многократно.

костюм с панталон от тенсел

Как се изработва тъканта тенсел?
Процесът на изработване на тъканта се нарича процес на преработка на разтворител със затворен контур. Започва с превръщане на дървените стърготини в плътен хартиен материал. След това този материал се пресова, разделя се на малки парчета и се разтваря химически, образувайки целулозна суспензия, която след това се екстрактва през устройство с много малки дупки в него. После лиоселът се оформя на дълги тънки влакна, които се подлагат на още химически процеси, последвани от промиване и сушене, преди да бъдат компресирани. На този етап, влакната от лиосел могат да се усучат, след което да се използват самостоятелно или да се смесят с други влакна, за да се получи прежда. Този процес не изисква избелване, което обикновено се прилага при производството на други тъкани. Така емисиите от производствените процеси са значително по-ниски в сравнение с много други видове производство на изкуствени влакна и за това се счита, че е щадящ околната среда.

костюм от тенсел
Червено сако от тенсел

Процесът на изработване на тенсел е признат и награден за опазване на околната среда за 2000 г. от Европейския съюз в категорията „Технологии за устойчиво развитие“.

Тъканта Тенсел може да бъде направена изцяло от лиосел или да се комбинира с други материали с цел постигане на различна текстура или намаляване на разходите. Тъканите с къси влакна тенсел наподобяват много усещането за памук. Лиоселът е по-малко податлив към мачкане и степване, за разлика от памука. Той е по-фин, по-мек и по-пухкав от памучните тъкани. Тенселът от по-дълги фибри дава гладко усещане за коприна. Това е една от най-предпочитаните тъкани на 21-ви век.

Характеристики и приложения на плата тенсел
В чистата форма лиоселът е много здрав, траен и издръжлив. Може да се смесва с памук, вълна, лен, коприна или ликра. С него могат да се създават различни текстури от коприна до деним. Платът не се мачка, абсорбира отлично влагата от тялото (повече от памука) и я отделя в атмосферата, антибактериален е и е подходящ за чувствителна кожа.
Тенсел е известен със своя ефект на "драперия" и стои красиво върху всяка фигура. Стилът и усещането на тази тъкан са луксозни и изискани.

костюм от тенсел
Синьо дамско сако от тенсел

Недостатъци
Боите трудно се задържат върху повърхността на тъканта, което може да доведе до по-бързо избледняване на цветовете. Все още се спори доколко е екологичен, тъй като се разходва много гориво за транспортирането на дървесината от производствените заводи в Африка до Европа. Производственият процес също използва много енергия, а веществата, с които се третират фибрите, се извличат от петрохимикали. Въпреки, че самите фибри са екологично чисти, то това не винаги важи за материалите, използвани за боядисването им.

костюм от тенсел
Сако от тенсел в цвят горчица

 

Как да се грижите за тенсела?
Тенселът има склонност да се свива с около 3% при първото изпиране, но само тогава. Изперете внимателно на ръка в студена вода с мек почистващ препарат и изсушете на слънчева светлина.

За машинно пране внимателно прочетете инструкциите на етикета на дрехата. Обикновено се препоръчва да се пере на ниски обороти с мек перилен препарат.
Не е нужно да се глади. Ако все пак решите да гладите дреха от тенсел, включете ютията на ниска степен, тъй като прекалено високата температура ще увреди нейната нежна повърхност. Химическо почистване на дрехите се налага, ако в състава им са включени и други тъкани и производителят е посочил това на етикета.

костюм от тенсел
Сако от тенсел в цвят малина

Рени Стил Русе е една от малкото български марки, които произвеждат дрехи от тенсел. кожете да намерите дамски сака, панталони и костюми от тенсел на цени на производител в магазина на Fashion.bg

Снимки:

Дамски костюми с панталон на Рени Стил Русе