Сини сливи за силен имунитет и отслабване

Сините сливи могат да се консумират целогодишно както пресни, така и сушени. Освен че са вкусни, са и много полезни. Те са богати на калий и помагат за отслабване. Калият е минерала на сърцето - регулира сърдечния ритъм, нервните и мускулните импулси и кръвното налягане. Участва в редица метаболитни процеси в организма. Важен е за доброто храносмилане и елиминирането на излишните течности. Тялото ни не синтезира калий, затова е необходимо да си го набавяме чрез храната.

Сини сливи

Сините сливи съдържат още витамини К, рибофлавин, В6 и ниацин, които са необходими на организма за клетъчни метаболитни и детоксикационни функции. Включват още витамин А и бета-каротин, които защитават очите от UV лъчите на слънцето.

Редовната консумация на сливи повлиява укрепването на костите и белите дробове. Те дават енергия, без да повишават кръвната захар, понижават холестерола, поддържат здрави кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечни заболявания. Желязото в тях помага при анемия. Намаляват риска от запек благодарение на сорбитрола, който действа слабително. Богати са на фибри и за това благоприятстват добре храносмилането.

Подсилват имунитета чрез витамин С и други важни антиоксиданти в тях. За това при спазване на диети, трябва да са неизменна част от менюто.