Забавете стареенето чрез контрол на желязото

Важен фактор за забавяне на стареенето и увеличаване продължителността на живота се оказва поддържането на нормално нивото на желязо в кръвта. Това са показали изследванията на британски и германски учени, публикувани в списание „Nature Communications”.

Три фактора, свързани с биологичното стареене, са проучили учени от университета в Единбург и от института „Макс Планк” в Германия: общата продължителност на живота, годините живот без заболявания и феномена необичайно дълголетие.

Желязо

Биологичното стареене е скоростта, с която в организма се натрупват необратими изменения, водещи до смъртоносни заболявания като тези на сърцето, рак или деменция.
Изследователите са проучили продължителността на живота на 1,75 милиона души и на над 60 000 дълголетници. Установили, че геномните локуси, отговорни за нормалните нива на желязо, присъстват и в трите групи изследвани лица. Това ги довело до извода, че гените, участващи в усвояването на желязото в кръвта, до голяма степен са отговорни за здравия и дълъг живот. Това е потвърдено статистически с метода на математическия анализ, известен като Менделеева рандомизация.

Завишеното ниво на желязо в кръвта съкращава живота, а контролирането му може да предотврати увреждания, свързани с възрастта. Това обяснява защо преждевременното стареене се свързва с прекомерната консумацията на червено месо, богато на желязо.

Хранителният режим е много важен за поддържане на необходимото ниво на желязото. Отклоненията, особено с напредване на възрастта, водят до Паркинсон, чернодробни болести и намаляване способността на организма да се бори с инфекции.

Авторите на изследването се надяват на база на техните резултати да се разработи препарат, имитиращ генетичния ефект върху метаболизма на желязото, който да се използва за превенция на заболявания, свързани с възрастта, и увеличаване на живота до дълбока старост без болести.