3 полезни храни за здрав черен дроб
Черният дроб е ключов за правилното функциониране на жлъчката, премахването на токсините, синтезирането на ензими, протеини и глюкоза, усвояването на витамините и минералите.
За да имате здрав черен дроб трябва да сте физически активни, да не пушите цигари и да следите теглото си. Менюто трябва да е богато на зеленчуци с горчив вкус – ряпа, хрян и патладжан.
Според диетолога Ева Родригес не трябва да прекалявате с алкохола, тъй като това води до мастна болест, причиняваща хипогликемия и хиперурикемия. Трябва да се избягват още ултра обработените храни, като сладкиши и сметанови изделия, защото причиняват натрупване на висцерални мазнини в черния дроб. Не препоръчва злоупотребяването с бързи храни и закуски. Съветва да се намали консумацията на захар, сол, червено месо, мазнини хамбургери и колбаси.
Тя посочва още, че ако човек изпитва умора, губи апетит, подува се и забелязва промяна в цвета на изпражненията и урината си, това е признак, че в черният дроб са започнали изменения.
28.05.2020 19:38 - Ралица
Ряпата съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини. Тя подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма. Хрянът притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Патладжанът има свойството да коригира анемията, предпазва от храносмилателни проблеми, подобрява сърдечносъдовото здраве и да регулира кръвното налягане.
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви