Целувката – начин да се прецени партньора с цел възпроизвеждане

 Целувката – начин да се прецени партньора с цел възпроизвеждане Целуването не само сваля напрежението и носи удоволствие, но е също начин да се прецени партньора с цел възпроизвеждане, тъй като предизвиква важни химически и биологични процеси в мозъка. Това показва изследване, извършено в катедрата по неврология в Лафайет Колидж в Ийстън, Пенсилвания.

Целуването освобождава химически субстанции, които свалят нивото на хормоните, свързани със стреса, и увеличава това на хормоните, влияещи на желанието за сформиране на двойка, твърди проф. Уенди Хил. Тя е анализирала слюнка и кръв от хетеросексуални двойки студенти, след като са се целували петнадесет минута, слушайки музика. Анализът е показал големи промени в нивата на оцитоцин – майчин хормон, който влияе на сформирането на двойки, както и в съдържанието на кортизол – хормон, свързан със стреса - в сравнение с минутите преди целувките.

Резултатите от изследванията си професор Хил представи на годишната конференция на Американската асоциация за съдействие на науката в Чикаго, Илинойс, съобщава АФП. Според Елън Фишър, професор по антропология в Университета Рутгер в Ню Джърси, актът на целуването стимулира трите мозъчни системи, играещи важна роля в чифтосването и възпроизвеждането на homo sapiens. Първата от тези системи е половото желание, подхранено от тестостерона, мъжки хормон при мъжа, както и при жената, който подтиква към търсене на многобройни партньори. Втората управлява страстта или силното привличане към определен човек и свързана с повишена активност на допамин, който е естествен стимулант. И накрая, третата система, която контролира привързването и дава възможност на двойката да остане заедно достатъчно дълго, за да отгледа деца, е свързана с повишеното ниво на майчиния хормон оцитоцин.

Според много показатели слюнката съдържа тестостерони и фактът, че мъжете предпочитат да целуват с много широко отворена уста показва, че те несъзнателно се опитват да прехвърлят този мъжки хормон на жената, за да отключат нейното сексуално желание, подчертава проф. Фишер, която е една от изтъкнатите експерти в САЩ по биология на любовта и привличането. За мъжете актът на целуването е нещо като прелюдия към съвокуплението. Целуването е механизъм на преценка на партньора, изтъква тя. БГНЕС

Чикаго / САЩ