Как да си направим лесно скъсани дънки сами?

И тази година скъсаните дънки отново са на мода, и изобщо дънковите материи. Дали търсите детски, дамски или мъжки – магазините в моловете и онлайн пространството изобилстват от всякакви интересни предложения. Моделите са много разнообразни – с дантела, с цветя, с камъни, ципове, ластици, избелели и т.н. и са налични в голямо разнообразие от размери. Накъсаните дънки продължават и през 2019 г. да държат интереса на мъже и жени, момчета и момичета. Ако обаче цените, на които се предлагат, не ви допадат, можете да се опитате сами да си направите един чифт разръфани от стари дънки във вашия гардероб. И без това не губите нищо, а давайки нов живот на своите дънки, накъсвайки ги у вас, можете да постигнете „уау“ ефект, с който да впечатлите всички.

Как да си направим мъжки, детски или дамски дънки със скъсан ефект? Можете да протриете даден чифт отпред, отзад, по коленете, отстрани и т.н., където пожелаете, според ефекта, който искате да постигнете. Ако вашите дънки са избелели и платът е изтънял на определени места, можете да ги прокъсате на други места или на същите в зависимост от това как ще изглежда по-добре според вас. Хубавото на тази задача е, че няма правила и имате пълната свобода да експериментирате, а такъв тип дреха би стояла добре и на пълни дами. И така, как да си направим скъсани дънки сами? Вижте нашите лесни стъпки:

Как да си направим лесно скъсани дънки сами?

1. Изберете модел.

Ако нямате подходящи дънки вкъщи за тази цел, можете да си закупите обикновени и да работите върху тях. Дори и по-евтини дрехи, като например втора употреба, ще свършат добра работа. Модерни са, например, дънките с висока талия, така че това би бил много удачен вариант. Разбира се, хубава опция са и моделите с дължина 7/8, до коленете, скини, boyfriend и т.н. Можете да прочетете повече за деним трендовете на 2019 г., ако се затруднявате с този избор.

2. Изберете мястото или местата, което ще късате.

Това може да е един участък в предната част на бедрата или по коленете, ако искате да придадете по-естествен вид на скъсаното, тоест да изглежда повече като естествено износено, а не като нарочен ефект. Ако вашите дънки са разръфани в долната част, може да използвате това и да се концентрирате там. Модерните накъсани дънки имат обикновено на 2-3 или повече места протрито и липсващи нишки, така че можете да си изберете няколко зони върху вашия чифт, така че да не личи, че сте си ги правили вкъщи, а да изглеждат все едно сте си ги купили протрити.

3. Подгответе си материалите, които ще ползвате.

Това означава да разполагате с ножица за рязане, шкурка, с която да можете да протриете местата, които сте избрали, пинцета за издърпване на конците и твърда поставка (пластмасова или здрав картон), който да подложите под плата, за да закачите места, които не искате да накъсвате.

4. Отбележете зоните, върху които ще работите.

Добре би било да обуете дънките и пред огледало да маркирате точно местата, които ще протривате. Ако по дрехата има петна или скъсани места, можете да обработите и тях. Можете да направите маркировката, например, с креда или тебешир, като ги тропосате с конец, като сложите карфици. Отбележете местата пред огледалото, за да придобиете ясна представа как ще изглеждат, когато са готови и в крайна сметка да се харесате с тях.

5. Запретнете ръкави!

Избрали сте местата, които ще протривате? Значи е време да започнете с тяхната обработка. Време е да вземете шкурка и да започнете същинската работа. С нея можете да протриете избраните места, докато започне плата да се прокъсва. Колко време ще ви е нужно зависи от дебелината на материята и броя и размера на местата по дънките, които ще обработвате. Другият вариант е с ножица да направите хоризонтални разрези по избраните места (да не ползвате шкурка). След това остава да издърпате вертикално нишките с пинцета. Разбира се, подготвили сме ви и видео, в което да видите най-лесния начин, с който сами да си направите накъсани дънки и с който да покажем на практика как се изпълняват нашите съвети:

6. Допълнителни украшения.

Тук също имате пълна свобода на действие. Можете да пришиете парчета дантела по долната част на дънките, в края им, или по ръба на джобовете, по линията на колана, вертикално над коляното, което би създало и визуално втеляващ ефект. Също вариант са мъниста и камъчета, които биха изглеждали добре, без значение пришити или залепени. С тях можете да украсите джобовете или мястото около скъсаното, както и прокъсани нишки, за да изпъкнат точно те. Вариант са и апликациите, както и да накиснете дънките или да поръсите определени места върху тях с белина, за да изсветлеят. Каквото и да решите да добавите като допълнение към накъсаните места, едно е сигурно – ще разполагате с оригинален модел дънки, каквито никой друг няма да има, така че действайте!

И ако сте следвали всички стъпки по-горе, значи вече имате уникален, красив чифт скъсани дънки. Споделете в коментар какъв резултат сте постигнали.