До къде "докарват" диетите?

Серия фотомонтажи на известни апетитни красавици
превърнати в анорексички 


До къде докарват диетите?


След последните слухове за хоспитализирането на холивудската звезда Анджелина Джоли, заради критичната и загуба на тегло, все по-често в социалните мрежи започнаха да се появяват преправени снимки на знаменитости, показващи как биха изглеждали те ако страдаха от анорексия.

Подобни фотомонтажи са обединени под названието Anorexic Celebrities. Техните създатели се опитват да привлекат вниманието на младежите, които заслепени от бляскавите и обработени с Фотошоп снимки на известните звезди се подлагат на жестоки диети с цел да постигнат нездравословно ниски килограми.

Анорексията е реален и животозастрашаващ проблем, който ежегодно убива стотици млади хора в името на глупавата суета.


До къде докарват диетите?

Актрисата Анджелина Джоли в серия снимки Anorexic Celebrities


До къде докарват диетите?

През 2006 година Кийра Найтли наистина се е борила с нездравословно ниски килограми. При ръст 170 см красавицата е тежала 47 килограма. За щастие с помощта на семейството си и навременната лекарска намеса здравословният и проблем е бил овладян.


До къде докарват диетите?

Фотошегата в стил Anorexic Celebrities с тези две знаменитости не е много далеко от реалността.


До къде докарват диетите?

Актрисата Джесика Симпсън води непрестанна борба с излишните си килограми, но определено е за предпочитане с тях, отколкото по начина, по който е представена в този фотоколаж.


До къде докарват диетите?

Линдзи Лоън определено губи от своя чар, придобивайки анорексичен вид.


До къде докарват диетите?

Сандра Бълок не би била призната за най-красивата жена за 2015 година, ако зрителите я бяха видели по този начин.


До къде докарват диетите?

Притежателка на едни от най-апетитните извивки в Холивуд е Дженифър Лопес, която на тази снимка е обезобразена от анорексията.


До къде докарват диетите?

Кейти Пери също не е пощадена в серията от снимки Anorexic Celebrities.


Макар и гротески и подтискащи тези фото монтажи целят да покажат, че красотата и женствеността не се крият в търсенето на възможно най-ниски килограми.

Тяхното послание е призив към търсене на щастие и стремеж към здравословен живот без обсебване от мисълта за килограмите. Те подчертават колко тънка е границата, в която желанието за красота може да се превърне в животозастрашаващ проблем.

Снимките от  Anorexic Celebrities също така деликатно намекват, че фотосесиите на знаменитостите в списанията, медиите и Интернет са обработени и техните тела далеч не са толкова съвършени, колкото са представени. По този начин те се надяват да помогнат на десетки техни последователи да останат здрави, грижейки се за себе си правилно.