Къде обичаме да ни докосват

Учените са създали карта на тялото, която показва където точно хората обичат и не обичат да бъдат докосвани, пише „Индипендънт”.

Повече от 1300 души са отговорили на въпроси на Оксфордския университет и финландския университет Аалто за частите от тялото, по които обичат да бъдат докосвани.

Къде обичаме да ни докосват

Резултатите, събрани в „карта на тялото” и публикувани в Националната академия на науките в Америка, показват, че мъжете се чувстват много по-комфортно с физическия контакт, отколкото жените, с изключение към мъже приятели.

Ако са непознати, жените се чувстват спокойно само при контакт като ръкостискане. Всичко останало физическо докосване с непознати ги изкарва от зоната на комфорта. Мъжете пък са обратното. Те са по-спокойни, когато непозната жена докосва тялото им, особено интимните части, отколкото приятелка или друга позната.

В изследването участвали хора от Великобритания, Финландия, Франция, Италия и Русия. Като цяло мъжете се чувстват по-неудобно да бъдат докосвани от приятели, а жените са по-отворени към контактите с приятели, отколкото с непознати мъже.

Целта на учените е с този експеримент да покажат колко важно е докосването за социалните взаимоотношения. Под „докосване” се разбират различни неща в зависимост от контекста на отношенията, уточни изследователят Робин Дънбар от университета Оксфорд.

БГНЕС