Откриха зависимост между рака на кожата и сексуалността

Учени от Калифорния откриха, че хомосексуалните и бисексуалните мъже почти 6 пъти по-често страдат от меланом и други форми на рак на кожата, отколкото хетеросексуалните.

Това се казва в статия, публикувана в списание JAMA Dermatology.

„Най-вероятно, причината за разпространението на рака сред хомосексуалните и бисексуалните е, че те са изложени повече на действието на ултравиолета, отколкото останалите хора, тъй като сред тях е на мода изкуственият тен. Много хора и най-вече младите смятат, че тенът е полезен за здравето и повишава привлекателността. За съжаление този мит има печални последици за реалното състояние на техния организъм“, заяви Сара Арон от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Откриха зависимост между рака на кожата и сексуалността

Арон и нейните колеги са разкрили цяла епидемия от меланома сред хомосексуалните американци. Това е станало в рамките на проект, при който се е наблюдавало здравословното състояние на кожата на американците. В него са участвали 200 000 доброволци в периода от 2001 до 2013 г.

Ракът на кожата е най-разпространеният тип злокачествени тумори сред жителите на САЩ. Жертвите на тази болест стремително нарастват. С всяка следваща година те се увеличават с 4%. Авторите на изследването са се опитали да разберат кои фактори съдействат за тази тъжна статистика.

Когато учените са анализирали тези данни, те са разкрили странен и неочакван факт – оказало се, че мъжете гейове и бисексуалните 6 пъти по-често страдат от меланом и други видове рак на кожата, отколкото хетеросексуалните.

Учените са започнали да сравняват навиците и други фактори, които различават гейовете от хетеросексуалните американци. При тази съпоставка е открита вероятната причина – модата на изкуствения тен и постоянните посещения на солариуми.

Любопитното е, че подобна картина не се наблюдава сред жените лесбийки и бисексуални. Те дори са по-малко засегнати от рака на кожата, отколкото хетеросексуалните дами със сходен икономически и социален статут. За момента учените не знаят на какво се дължи този факт, но планират да разкрият причините за тези различия в своите следващи изследвания.

БГНЕС