Съветът на специалиста:
Не отлагайте раждането на дете


Жените не бива да отлагат раждането на първото си дете, защото с напредването на годините все по-голяма част от тях стигат до там, че губят способността си да зачеват. Това заяви израелският лекар проф. Нери Лауфер, чиято кариера е изцяло в сферата на ин витро оплождането.

Проф. Лауфер изнесе лекция, посветена на възрастта и фертилитета в София. Той е в страната ни като консултант на пловдивска ин витро клиника.

Общо известно е, че се увеличава бройката на жените, които имат нужда от ин витро процедури. Това е свързано с възрастовия фактор, тъй като жените в днешно време имат нужда от повече време за образование и развитие на кариерата си, обясни професорът.


Съветът на специалиста: Не отлагайте раждането на дете


По тази причина жените отлагат раждането на първото си дете с между 4 и 7 години. В Нова Зеландия, например, е средно 7 години.

Ако процентът на жените под 35-годишна възраст, които преминават през ин витро оплождане се е увеличавал с около 15%, то при тези над 40-годишна възраст се увеличава с около 40%, посочи той.

Според проф. Лауфер няма тенденция да намалява възрастта на жените, които не могат да имат деца, просто се увеличава процентът на жените, които отлагат раждането на първото си дете след 35-годишна възраст, за което много често имат нужда от асистирани репродуктивни технологии, за да я осъществят.

Специалистът споделя още, че между 10 и 15% от двойките имат проблем със забременяването. От тях при половината двойки липсата на бременност се дължи на женския фактор, а другата половина е заради мъжете.

Относно това как може да се запази за по-дълго време способността на жените да имат деца, проф. Лауфер посочи, че на първо място има генетичен фактор в това до каква възраст една жена може да забременее. Също така изглежда, че самата бременност може да удължи фертилността на една жена, т.е. имайки повече деца, тя удължава своята фертилност.

БГНЕС