Защо масово майките пропушват отново след като родят?


Много жени започват да пушат отново след раждането на дете, не заради резките хормонални промени, а заради изпитания стрес, установиха британски учени.
Проучването е публикувано в научното списание "Addiction".

"Жените най-често спират цигарите по време на бременността, но 90% от тях се връщат към вредния навик през първата година след раждането. Това е характерно най-вече за жените от неуспешните социални прослойки. Искахме да разберем защо се случва това и как може да се предотврати даденото явление", заяви Кейтлин Нотли (Caitlin Notley) от Източноанглийския университет в Норуик (Великобритания)


Защо масово майките пропушват отново след като родят?


Нотли и нейните колеги са се опитали да разкрият тайната на масовото връщане към пушенето сред младите майки като провели наблюдение на начина на живот на около 1 000 жени, които се съгласили да участват в изследването заедно с новородените си деца. Проучването е продължило около 1 година след ражданията.

В рамките на тези наблюдения учените провеждали редовни беседи с жените, интересували се от проблемите им, но също и изучавали условията, в които живеят и промените в тяхното здравословно състояние.

"Изяснихме, че много жени смятат цигарите за удобен и работещ начин за справяне със стреса. Освен това дамите вярват в това, че физиологичните изменения, които са преживели след раждането, са ги накарали да запалят отново и че вече е изчезнала необходимостта да се пази плода от негативните последствия от тютюнопушенето", обобщават наблюденията си от екипа.


Защо масово майките пропушват отново след като родят?


Според Нотли жените са пренасочили вниманието си върху децата и практически са забравяли, че употребата на тютюн вреди и на тях самите, а чрез млякото - и на здравето на детето.

Допълнителен негативен фактор са очакванията на приятелите на майката, че тя ще се върне към навиците си след раждането и поощряванията от тяхна страна да запали отново. Това се е проявило особено в случаите, когато пушач е и мъжът или приятелят на младата майка.

Според авторите на статията, за да се промени тази ситуация е необходима истинска културна промяна, която би накарала жените да разберат, че пушенето е опасно за детето във всички етапи от неговото развитие и да се откажат завинаги от тютюна.

Това може да се постигне ако социалните служби вземат предвид всички фактори, които влияят върху връщането към цигарите, при пропагандирането на здравословния начин на живот без тютюнев дим.

БГНЕС