Чубрица - ароматният лек


Чубрицата е ароматен лек срещу високо кръвно налягане и главоболие, показва ново изследване.

В природата съществуват около 30 вида чубрица - едногодишни или многогодишни тревисти растения и малки храсти, растящи в топлите умерени райони на Северното полукълбо. Най-ароматни и полезни са градинската и планинската чубрица. Именно те се използват като подправка в кулинарията - най-често в комбинация със сол, червен пипер, черен пипер и сминдух.

Освен в готвенето, чубрицата помага за намаляване на високото кръвно налягане, успокояване на сърцебиенето и облекчаване на главоболието.


Чубрица - ароматният лек


Българската народна медицина препоръчва чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят, сърцебиене, при жажда от захарна болест, повръщане, нервни припадъци и други.

Начин на употреба:
2 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряла вода и киснат 1 час. Пие се по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.


Източник: БГНЕС & wikipedia.org