Ползите от най-популярните видове чай

Консумацията на чашка чай всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, установиха учени от Университета на Западна Австралия.

Те са анализирали данните от изследване, продължило 23 години. В него са участвали 53 хиляди души. 12 хиляди от тях са имали болно сърце.

Експертите са сравнили хранителните навици на участниците в експеримента и са достигнали до извода, че консумацията на продукти, съдържащи около 500 милиграма флавоноиди, защитават от исхемична болест, инсулт и периферна артериална болест. Най-вероятно това се обяснява с противовъзпалителните свойства на този елемент.

Ползите от най-популярните видове чай

Такова количество флавоноиди се съдържат в чашка чай. Учените също така препоръчват да се откажем от алкохола и цигарите, защото те ликвидират ползата от консумацията на флавоноиди, съобщават РИА „Новости“.

Ето по-подробно ползите от най-популярните видове чай:

Чай от лайка

Това е най-разпространеният чай в България. Цветовете на лайката са естествен имуностимулатор, помагат при обострен синузит и мигрена, срещу изпотяване, безсъние и зачервено гърло. Лайката е лечител на всякакъв тип кожни възпаления и гъбички. Може да се правят компреси със сварен цвят на мястото, където е възпалението.

Чай от мента

Ментата успокоява проблемите с храносмилането и помага на стомаха по-бързо да усвои храната. Освен това тази ароматна билка ускорява метаболизма и намалява апетита. Препоръчва се да се пият по две чаши студен чай от мента всеки ден.

Чай от липов цвят

Чаят от липа е известен с успокояващия си ефект. Препоръчва се при зачестено сърцебиене и аритмии. Прочиства черния дроб, улеснява пречистването на кръвта като стимулира производството на урина. Липовият чай помага и при проблеми с храносмилателната система и намалява вероятността от издуване на корема от газове.

Зелен чай

Китайците говорят за здравословните ползи от зеления чай от векове и стотици години по-късно се доказа, че са били прави: освежаващата напитка е с необичайно високо съдържание на антиоксиданти. "Антиоксидантите защитават организма от свръхпроизводството на свободни радикали, които могат да навредят на протеините, мазнините, въглехидратиге и ДНК в тялото", казва д-р Елизабет Вайхзелбаум, експерт от Британската фондация по хранене. Не пропускайте да се насладите на чаша топъл зелен чай днес!

Зеленият чай понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и помага за намаляване на теглото. Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че освен това, зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално летални патологии на костния мозък.

Съдържащият се в зеления чай L-теанин, който още е наричан "отпускаща аминокиселина", успокоява нервната система.

Една чаша зелен чай на ден намалява опасността от рак на белия дроб. Зеленият чай пази женските полови органи от ХИВ. Добавянето на лимон и захар в зеления чай помага на организма да абсорбира по-добре полезните вещества.

Чай от коприва

Копривата помага срещу подагра, артрит, простуда, някои алергии и астма. Чаят от коприва помага и ако имате хемороиди, благоприятен е и за хора с анемия и жълтеница. Пречиства стомаха и черния дроб.

Чай от шипка

Шипковият чай е богат и на витамин С и се препоръчва при настинка. Той действа благоприятно при заболявания на нервната система, понижава кръвното налягане, помага при бъбречни проблеми и чернодробни неразположения. Богат е и на витамин А, който засилва имунитета на организма.

Градински чай (Чай от салвия)

Чaят oт caлвия yĸpeпвa цялoтo тялo. Помага за отделяне и освобождаване на слуз и облекчава стреса. Пoмaгa пpи нoщнo изпoтявaнe. Изпoлзyвa се c гoлям ycпex пpи cпaзми, зaбoлявaния нa гpъбнaчния мoзъĸ, жлeзитe и пpи тpeпepeнe нa ĸpaйницитe. Чaят ce oтpaзявa чyдecнo и нa бoлeн чepeн дpoб, oтcтpaнявa гaзoвe и вcичĸи дpyги oплaĸвaния, cвъpзaни c нapyшeния чepeн дpoб. Дeйcтвa ĸpъвoпpoчиcтвaщo, cтимyлиpa aпeтитa и oтcтpaнявa чpeвни cмyщeния и диapия.

Чай от мащерка

Мащерката съдържа тимол - силно антисептично и антибактериално етерично масло, което често се използва в освежители за уста и при лечение на възпаления. Успокоява нервната система и помага при безсъние. Препоръчва се и при настинки.

Чай от джинджифил

Джинджифилът ускорява метаболизма. Богат е на етерични масла и възстановява свежестта на кожата. Джинджифиловият чай регулира обмяната на веществата в организма, кръвообращението и намалява холестерола. Препоръчва се при проблеми с наднорменото тегло.

Чай от каркаде (Хибискус)

Чаят от каркаде не съдържа кофеин или калории. Богат е на витамин С и прочиства всички органи в организма. Препоръчва се на хора с диабет, тъй като забавя синтезата на ензима амилаза, с което намалява усвояването на въглехидратите от храната и регулира нивата на кръвната захар. Увеличава добрия и намалява лошия холестерол и триглицеридите и помага на заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт. Укрепва стените на капилярите и кръвоносните съдове, а това намалява рисковете при сърдечно-съдовата система.