Зелен чай при проблеми с костния мозък

Известни са многото положителни въздействия от консумацията на зелен чай. Той понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и помага за намаляване на теглото. Американски учени и техни колеги от Германия са установили, че освен това, зеленият чай е полезен за хора с множествена миелома и амилоидоза - потенциално летални патологии на костния мозък.

Зелен чай за проблеми с костния мозък

Учените са направили откритието си докато са изследвали съединението епигалокатехин-3-галат (EGCG), съдържащо се в зеления чай. Те открили, че това съединение има благотворен ефект върху пациентите, страдащи от множествена миелома и амилоидоза. Амилоидозата е натрупване на анормално променени протеини в междуклетъчното пространство.

Тези неразтворими отлагания могат да се натрупват в различни органи като сърцето и бъбреците. Ри изследването е било установено, че EGCG трансформира леките вериги амилоиди, предотвратявайки натрупването им. EGCG не е токсичен и не формира фибрилни структури, изтъкват учените. Подобен ефект е бил наблюдаван при изследвания за въздействието на EGCG върху заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

БГНЕС