Кои храни подхождат на червеното вино?

Червеното вино е любимо питие на голяма част от българите. То се консумира през цялата година, а не само в зимните месеци. Този вид алкохолна напитка се произвежда от различни сортове грозде и преминава през специфичен процес на ферментация. 

Кои храни подхождат на червеното вино?

Според различни учени, антиоксидантите, присъстващи в повечето сортове, предотвратяват натрупването на вреден холестерол. Това е и причината да се смята, че редовната употреба на червено вино е полезна за здравето на сърцето. Препоръчителното количество за консумация е една стандартна чаша. В търговската мрежа ще намерите много различни видове, които успешно ще комбинирате с любимите си храни. Етикетите на някои бутилки съдържат препоръки за подходящо съчетаване на напитката с конкретни меса или сирена. Но какво още е добре да знаем, когато застанем пред щанда?

Кои са най-популярните и харесвани червени вина?

Прекрасните характеристики на определения сорт грозде се разпознават най-ясно при класическото червено вино. Има значение в кой регион са били отглеждани плодовете, защото температурата, качеството на почвата и други подобни показатели, оказват своето влияние. Днес ще се фокусираме най-вече върху сортовете, които предпочитат хората в нашата страна. Те притежават много положителни качества, които е важно да познавате:

Каберне Совиньон – един от най-популярните сортове не само в България, но и в света. Произходът му се свързва с района на Бордо, Франция. Причината да е толкова широко разпространено се състои във факта, че Кабернето не е претенциозно. Лесно вирее в различни климатични области. То е наричано "кралят на червените вина", защото е многопластово, изискано и висококачествено. Има прекрасно изразен тъмночервен цвят, а при отпиване се долавя аромат на различни червени плодове. При отлежаването му в дъбови бъчви, Каберне Совиньон придобива богат аромат на дим, дъб, подправки и шоколад;

Мерло – у нас този гроздов сорт се отглежда в южния лозарски район. Неговата родина също е Франция. Мерлото е грозде, което зрее сравнително късно. Нормално е гроздоберът да започне в края на септември. Младото червено вино Мерло се характеризира с прекрасна пивкост и невероятен черешов цвят. След като узрее, може да забележите и виолетови оттенъци. Препоръчително е да бъде отглеждано в умерен климатичен пояс, тъй като нито студовете, нито прекалената горещина му влияят добре;

Мавруд – традиционно българско грозде, изключително популярно и харесвано. Отглежда се успешно в Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Чирпан и други места в южните лозарски масиви. На лозите от този сорт им е необходима определена температура, за да се развият по най-добрия начин. Виното Мавруд се характеризира със своя рубинено червен цвят. Има приятен мек вкус, а в уханието му ще доловите къпина и черница. Отлежаването в дъбови бъчви, прави напитката по-плътна и хармонична;

Сира – този сорт грозде е известен във Франция, Италия, Швейцария, Аржентина, Мексико, Австралия и много други. В България се отглежда в района на Любимец. В страните от новия свят е известно като шираз. Това е един от най-добрите сортове грозде. То се характеризира с изключително тъмния си цвят и по-голямото количество танини.

Червеното вино, консумирано с мярка, е полезно за здравето и е неразделно свързано с трапезата на българина.

Как да съчетаем правилно храните с червеното вино?

Много рядко хората консумират този вид питиета самостоятелно. Комбинирането им с различни кулинарни специалитети създава по-добро настроение и предразполага към приятно прекарване на времето. Ще ви дадем няколко препоръки как да изберете точното вино и с кои определени храни да го съчетаете:

месо и месни специалитети – ако сте решили да приготвите вкусни телешки пържоли или агнешко месо, ви препоръчваме да ги сервирате с червени вина, които са богати на танини. Подходящи са Каберне Совиньон, Мерло, Сира или Бордо. При поднасяне на дивеч, може да заложите на Мавруд. Френското Божоле е много добро за свинското месо. Тези сортове могат да се поднесат и с качествени мезета;

сирена – много хора мислят, че белите сортове са по-подходящи да се консумират с различни сирена. Това не е точно така, защото Мерлото върви чудесно със синьо сирене. Подходяща компания за Каберне Совиньон са други популярни видове, като камембер, пармезан и горгонзола;

зеленчуци и паста – хората, които обичат да хапват вегетариански ястия и различни видове паста, могат да ги съчетаят със сортове, които ухаят на горски плодове, череша, слива и други. По-леките – Мерло и Пино Ноар, са много добър избор.

Плътното и интензивно рубинено вино е чудесен партньор на храни със също толкова наситен вкус. Прекрасно се допълват и с различни пикантни сосове. 

Кои храни подхождат на червеното вино?

Кои са доказаните ползи при консумацията на червено вино?

Гроздето е плод, който притежава множество полезни съставки за здраве и дълголетие. Съдържащите се в него танини, предпазват от различни сърдечно-съдови заболявания. Според определени проучвания, наличието на висок процент антиоксиданти в гроздето, повишава количеството на добрия холестерол в тялото за сметка на лошия. 

Важно е употребата да бъде с мярка и в количества, не по-големи от една чаша на ден. Освен другите положителни характеристики, бихме добавили и ползотворното му влияние върху захарта в организма. Умерената консумация ще ви избави и от депресията, за да ви създаде приятно настроение.

Защо да поръчаме алкохолната напитка от интернет магазин?

Все повече хора избират да пазаруват през онлайн платформите. Вече има специализирани магазини, предлагащи висококачествен алкохол от различни производители. Ако искате да имате голям избор и държите да получите високо качество, най-добре е да купувате напитките си по интернет. Намерете търговец, който разполага с богат каталог и асортимент. 

По този начин ще може да изберете според личния си вкус. Никой няма да ви притеснява и на спокойствие ще може да се запознаете с всички характеристики на питиетата, преди да се спрете на някое конкретно. От подобна поръчка могат да се възползват само лица, навършили 18 години.