Зеленият чай лекува рак на простатата

  Зеленият чай лекува рак на простатата

Активният прием на зелен чай може сериозно да забави развитието на рака на простатата. Това се дължи на способността на зеления чай да намалява нивото на протеините, подхранващите растежа на раковите образувания.

Изводът е на учени от Центъра по здраве в Държавния университет в Луизиана, САЩ. Изследвани са били 26 мъже на възраст от 41 до 68 г., страдащи от рак на простатата. При тези от тях, приемали еквивалента на 12 чаши зелен чай дневно, раковите образувания изчезнали след около месец. Кръвните тестове, направени след засилен едномесечен прием на зелен чай, сочат спад в нивото на протеините, свързани нарастването и разпространението на рака на простатата.

"Разбира се, не трябва да се счита, че зеленият чай е панацея. Става дума за редукция от 30% и повече на съответните протеини", отбелязва Джим Кардел, член на изследователския екип.
Кардел обръща внимание и че засиленият прием на зелен чай в продължение на месец и повече се отразява благотворно и върху функциите на черния дроб.
"Най-добре е зелен чай да се пие като хранителна добавка към химиотерапия и/или други традиционни методи за борба с рака", съветва Кардел. Ракът на простатата е на второ място като причина за смърт сред онкоболните мъже в САЩ. По данни на Американската ракова асоциация, до края на 2009 г. диагноза рак на простатата ще бъде поставена на общо 192 280 граждани на САЩ, от които заболяването ще убие 27 360. /БГНЕС

Ню Орлийнз / САЩ