Мозъчно увреждане вследствие на хронична умора

Мозъчно увреждане в следствие на хронична умора Хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, имат мозъчни аномалии, показва проучване, публикувано в сряда в американското медицинско списание Radiology. Изследването е направено с различни техники на сканиране на мозъка.

Синдромът, известен също като миалгичен енцефаломиелит, се характеризира с устойчива и необяснима умора, която трае месеци, дори години, въпреки почивките. Миалгия означава болки в мускулите, а енцефаломиелит - възпаление на главния и гръбначния мозък.

Смятан за неврологично разстройство, той често се появява внезапно, причинявайки бързо и значително влошаване на здравето. Само в САЩ са засегнати над един милион души - възрастни и деца, според американската организация "Центрове за контрол и превенция на заболяванията".

За нуждите на новото изследване е използван ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на 15 пациенти, мъже и жени, които имат синдрома, както и контролна група от 14 души от двата пола и на същата възраст, но в добро здраве.

Използвани са три различни техники на ЯМР: за обемен анализ на различни дялове на мозъка; за наблюдeние на бялото вещество, съставено от нервни влакна, пренасящи сигналите между невроните; за измерване на мозъчното кръвообръщение.

Сравняването на различни резултати показва, че хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, са с малко по-нисък обем на бялото вещество. Те също имат ненормална дифузия на водните молекули в част от бялото вещество в дясното мозъчно полукълбо.

Изследователите са открили у пациенти, страдащи от този синдром, аномалии в две части на мозъка, които свързват предния дял и темпоралния лоб.

"Колкото тези две части на мозъка са по-различни от обичайното, разбирайте по-големи на външен вид, толкова симптомите са по-тежки", казва д-р Майкъл Зейнех асистент по радиология в медицинския факултет в Станфорд, Калифорния. Тези резултати позволяват да се предвиди възможността да има биомаркер за синдрома на хроничната умора, което може да помогне при диагностицирането, казва той.

Въпреки че изследването е обхванало само петнайсет пациенти, използваните техники са обещаващи като диагностичен инструмент за идентифициране на хора с това заболяване. Според учените така ще може да се постигне ниво на откриване 80%.

Освен диагностиката, ЯМР може да покаже и механизмите по които заболяването засяга централната нервна система, сочат авторите.

Хипотезата за вирусен причинител се подкрепя все повече, защото инфекцията често се определя като отключващ фактор, свързан с дисфункция на имунната система.

Симптомите не се ограничават само с голямата умора, но и със ставни и мускулни болки, главоболие, подути лимфни възли, стомашно-чревни проблеми и повишено кръвно налягане.

БГНЕС