Заплахата Бисфенол А


Въпреки че още от 1930 година е известно, че Бисфенол А може да взаимодейства с хормоналната система в организма и да "имитира" женския полов хормон естроген, то и днес остава широко използвано химично вещество.

Заплахата Бисфенол АНово изследване показва, че химическите вещества, използвани за касови бележки, увеличават риска от развитие на тежки заболявания като диабет, затлъстяване и дори рак.

Според учените използваният за производството на хартия за касовите бележки, машините за кредитни карти и банкоматите, Бисфенол А, може да бъде абсорбирано в кръвообращението и да наруши функционирането на хормони, увеличавайки риска от множество здравословни проблеми.

Веществото вече беше забранено в бебешките шишета в Европа (1 юни 2011) заради опасения относно безопасността. То обаче продължава да се използва в повечето пластмасови опаковки, въпреки призивите за пълната му забрана.

Според американското изследване високата концентрация на Бисфенол А в термалната хартия на касовите бележки осигурява друг път на химикала да навлезе в тялото. Учените от университета в Мисури открили, че то може да навлезе в кръвообращението през кожата. Веществото се абсорбира по-бързо, когато се съчетава с други вещества, сред които слънцезащитен крем или сапун.

Учените предупреждават, че хората могат да погълнат веществото, ако си избършат устата след като са държали касова бележка - особено висок риск в ресторантите.


Източник: БГНЕС