ВНИМАНИЕ!
Каква е връзката "антибиотици-затлъстяване"?


Даването на антибиотици на деца под 2-годишна възраст увеличава риска от затлъстяване, като този риск расте с честотата на лечение с антибиотици и приемането на големи дози от тях, сочи американско изследване.

ВНИМАНИЕ! Каква е връзката "антибиотици-затлъстяване"?Затлъстяването се дължи на различни причини и намаляването на риска от него, зависи от определянето и контрола над всички рискови фактори, обяснява д-р Чарлз Бейли от детската болница във Филаделфия, щата Пенсилвания, който е автор на изследването.

Учените са открили, че приемането на антибиотици до 2-годишна възраст е един от тези фактори. Изследването е проведено сред 64 000 деца до 5-годишна възраст, през периода 2001 - 2013 г.

Затлъстяването е голям проблем на общественото здраве. Изследвания показват, че е възможно то да се предизвиква от промените в чревната флора в резултат от приемането на антибиотици. Сегашните резултати подсилват необходимостта от приемане на строги норми за предписването на антибиотично лечение при деца до 2 години, като ще се препоръчва ограничено използване само при ясна необходимост.


Източник: АФП