Солта НЕ е причина за високо кръвно налягане


Ново изследване показва, че солта не предизвиква високо кръвно налягане, а връзката между тези две неща е много по-сложна, отколкото се е смятало в миналото.


Солта не е причина за високо кръвно наляганеХипертонията е най-разпространеното хронично заболяване в света. Известно като "тихият убиец", високото кръвно налягане рядко има очевидни симптоми.

Учените са анализирали данни за 8 670 пълнолетни французи.

Тезата, че солта повишава кръвното е "преувеличена".

Целта на специалистите била да оценят влиянието на качеството на живот и хранителните навици върху нивото на кръвното налягане.

Авторите на изследването не са забелязали хората с високо кръвно да консумират по-големи количества сол в сравнение с останалите хора.

Консумацията на алкохол, възрастта, заседналият начин на живот, дехидратацията и индексът на телесните мазнини имат по-силна връзка с високото кръвно. За понижаване на кръвното налягане се препоръчва прием на достатъчни количества плодове и зеленчуци.


* Според нас само дозата прави отровата и е доста неразумно солта да бъде напълно изключена от менюто на човек. Разбира се, не бива и да се прекалява. Никакви крайности и всичко с мярка


Източник: БГНЕС