Прекомерната консумация на сол причинява сърдечно-съдови заболявания

Прекомерната консумация на сол причинява сърдечно-съдови заболявания Консумацията на твърде много сол води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година, показва ново изследване.

Заключението на учените се базира на анализа на 205 изследвания за приема на натрий в страни, които представляват почти три четвърти от възрастното население на света. Средното количество на консумирания натрий през 2010 г. е 3,95 грама на ден, което е почти двойно повече от препоръчаното от Световната здравна организация (СЗО).

Учените посочват, че общо 1,65 милиона смъртни случая вследствие на сърдечно-съдови заболявания се регистрират всяка година в резултат на прекомерната консумация на сол.

"Знае се, че големият прием на натрий повишава кръвното налягане, което е сериозен риск за сърдечно-съдовите болести, включително за сърдечни заболявания и инфаркт", казва д-р Даруиш Мозафариан, ръководител на изследването на американския Университет в Тъфт.
"Тези 1,65 милиона смъртни случая представляват почти един на всеки 10 смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания по целия свят", добавя той.

Американците консумират 3,6 грама натрий на ден. Приемът на натрий по света варира от 2,18 грама дневно в Субсахарска Африка до 5,51 грама в Централна Азия.

БГНЕС