Аспиринът - щит срещу рака

Аспиринът - щит срещу ракаЕжедневните, дългосрочни дози аспирин може да намалят драстично риска от рак на храносмилателния тракт, показва ново изследване на британски учени.

Аспиринът намалява значително риска от развитие на рак на червата, стомаха и хранопровода. Авторите на проучването установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали опасността от развитие на рак на червата с около 35%, а смъртните случаи с 40%. Случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с 30%, а смъртните случаи с между 30 и 50%.

За да има този ефект, трябва да приемате аспирин ежедневно с доза 75-100 мг в продължение на най-малко пет години. Учените не открили положителни ефекти от приема на лекарството за по-малко от пет години.

Аспиринът отдавна даде тласък в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и също е известен и с антираковите си ефекти. Последното проучване дава първите доказателства, че аспиринът може да служи като щит срещу тези видове рак.

Изследването е публикувано в европейския журнал "Annals of Oncology". Негови автори са учените от университета "Куин Мери" в Лондон.

БГНЕС