За или против климатика в офиса

За или против климатика в офисаЧесто в офиса има конфликт на интереси при въпрос: "Да пусна ли климатика, че е много горещо тук?".
Всеки изказва мнението и за себе си е прав. Има значение къде точно в офиса седиш и къде е климатика. В коя сфера работиш и дали наистина е толкова горещо.

В България, страна не толкова голяма, лятото е различно горещо. Наистина има някои градове, в които температурите достигат и 4 0 градуса и употребата на климатик е наложителна, но има и такива, в които лятото не е толкова задушно, т.е. отворената врата в офиса е решение.

Ако работите в офис с няколко човека и всеки има компютър, то пускането на климатик е задължително, т.к. машините и хората отдават топлина при работа.

От друга страна не е особено приятно навън да е 30 градуса и да сте подходящо облечени за сезона, а в офиса да е 20 и да "умирате" от студ. Голямата разлика в температурите на открито и закрито също е опасна, от чисто здравословна гледна точка. Преминаването на хората от топлата околна среда в изстудената от климатика вътрешна среда е стрес за тялото и причинява разболяване. Поради това хората, които работят в офис сгради с климатици по-често имат УНГ проблеми и по-често ползват болнични. Когато струята студен въздух бие върху вас, тя може да ви причини неврит или артрит.

Климатиците могат да бъдат и причина за по-леки проблеми. Според изследване хората, които работят по-често в затворено помещение с работещ уред, са по-склонни към грип и настинки спрямо тези, които работят предимно навън. Продължителното стоене в офис с климатик кара организма да привикне, дотолкова че да не е в състояние да се справя лесно с високите температури през лятото. Оттук идва и вероятността от усещане на топлинни вълни, а оттам и рискът от топлинен удар и евентуална смърт.

Ако сте взели решението да пускате климатика, то той непременно трябва да е минал профилактика. Ако не е добре почистен, това може да причини куп болести.
Именно във филтъра се събират много бактерии и те причиняват настинки и болести, защото постоянно циркулират в помещението”, каза още д-р Ангелова.

Климатичната система трябва периодично да се мие и да се дезинфекцира, предупреждават здравните експерти. „Климатикът трябва да се почиства често, защото когато се пусне, микробите, които са се събрали във филтъра, се разнасят във въздуха и ако човек е със слаба имунна система, е възможна появата на хрема, кашлица, зачервено гърло, алергия, сълзене на очите и кихане.