Раждане с или без упойка

Раждане с или без упойка Контролът върху болката по време на раждане може да намали следродилната депресия при майките.

Изследователите установили, че жените, които са раждали с епидурална упойка имат 14% риск да страдат от депресия след раждането. Процентът нараства до 35% при бременните, които раждат без упойка.

Китайско проучване установи също, че родилите с упойка е по-вероятно да кърмят (70%) в сравнение с 50% при жените, родили естествено.

Д-р Катрин Уизнър, психолог в Северозападния университет в САЩ, описа в доклад откритията на китайските си колеги. Според нея влиянието на упойката се крие в това, че жените раждат по-лесно, излизат от болницата по-свежи и не започват живота си с бебето изтощени.

"Дали да родят по вагинален път или с цезарово сечение е проблем на всички бъдещи майки. Няма начин да родите без никаква болка. Целта тук е да намалите тежката болка", обясни специалистката. Според нея има огромна връзка между болката по време на раждането и следродилната депресия.

Изследването разкрива още, че биологичните и емоционалните фактори допринасят за следродилна депресия, която засяга 14,5 на сто от жените, които раждат.

БГНЕС