Гимнастика за бременни - как, кога и защо

Съществуват противоречиви мнения за това, дали е полезно да се практикува гимнастика на бременни. Представяме ви някои съвети за това, какви точно упражнения и какви спортове са полезни за вас и вашето бебе по време на бремеността.

Може ли по време на бремеността да се тренира?
Отговорът е твърдо ДА. Упражненията да полезни за тонуса на вашето тяло и не пречат да се практикуват по време на бремеността, стига да се изпълняват правилно. Единственият случай, когато не е подходящо да трените е, при здравословни проблеми или патологична бременност.

Какви упражнения може да прави бременната?
Преди да ви запознем с точно определените упражнения, нека изброим още някои полезни свойства на гимнастиката за бременни. Тя регулира теглото и не ви позволява да качите много килограми, регулира кръвното налягане, намалява храносмилателния дискомфорт. Ако преди да забременеете сте тренирали някакъв спорт, то сега е време на преминете на набор от упражнения, които натоварват тялото ви равномерно. Трябва да си създадете механизъм на дишане, както и да правите паузи между отделните упражнения, за да не се изморявате и изтощавате.

Защо се практикува гимнастика за бременни?
По този начин се предотвратяват или поне намаляват някои от некомфортните симптоми, които се появяват в този период. Например газове, хемороиди, запек, разширени вени, болки в кръста, задържане на течности и други.

Гимнастиката по определен график ли се прави?
Определено да. За по-добри резултати, гимнастика се прави в определени дни и часове. В случая едни от най-подходящите техники за поддържане на тонуса на тялото са йогата и плуването.

Гимнастика за бременни - как, кога и защо

Кога трябва да започне да се тренира и кога трябва да се спре?
Ако сте се занимавали активно със спорт преди да разберете за бременността си, то е добре да продължите да се занимавате, като съобразите интензивността на упражненията с това как се чувствате. Ако сте претърпяли в миналото аборти, то в първото тримесечие е много важно да се пазите и да не се претоварвате. Във второто тримесечие може да започнете с леки натоварвания. А най-добре е да започнете ежедневни разходки, които ще спомогнат раздвижването и тонизирането на тялото.

Съвети:
1. Обърнете се към специалисти за консултации, свързани с нещо, което ви притеснява или искате да знаете.
2. Избягвайте активни спортове като баскетбол, бягане, бокс и т.н., тъй като те могат да доведат до някои щети в мускулатурата на таза, което е вредно на този етап.
3. Да се ​​избягват дейности, които могат да предизвикат падане. Такива дейности са ски, конна езда и други.
4. Не забравяйте да се разхождате поне 30 мин дневно.
5. Не подценявайте упражненията, защото те са полезни, не само за вас, но и за вашето бебе.
6. Тренировките спомагат както за добра форма по време на бремеността, така и за възстановяване след раждането.
7. Бремеността е строго индивидуален процес и трябва да се уверите, че се чувствате добре, макар да сте в разрез с някои правила или съвети дадени ви от ваши близки.
8. Бременността не нито болест, нито проблем. Ако правите всичко правилно и здравословно, това ще бъде един забавен и приятен период от живота ви.
9. И накрая, винаги слушайте съветите на гинеколога. Като професионалист, той/тя със сигурност ще знае как да ви помогне по време на бремеността и след нея.