Как да забавим побеляването на косата

Остаряването е естествен процес както и побеляването на косата. Никой не може да го избегне, но има някои начини за забавяне на процеса, за да можете по-дълго да се наслаждавате на естествения цвят на косата си. Съществуват някои основни съвети за грижа за косата, с помощта на които можете да се забави побеляването й.

Какво всъщност представлява бялата коса?
Когато косата ни започва да губи естествените пигменти-произвеждащи цвят, които са наречени меланоцити, другите пигменти, имащи основно сив цвят стават по-видими и в крайна сметка покриват цялата структура на косъма.
Побеляването на косата обикновено идва от процес, свързан със стареенето, но то също може да се появи и при други ситуации. Фактори като гени, стрес, недохранване или други здравословни проблеми и нарушения могат да бъдат предпоставки за побеляване на косата. И все пак, ако следвате правилните съвети и процедури в ежедневието си ще бъдете в състояние да забавите този процес.

Как да забавим побеляването на косата

Всекидневните навици, от които трябва да се откажете или намалите:
1. Пушенето - това е един от основните фактори, които са отговорни за побеляването на косата. Така, че ако желаете да се радвате на естествения цвят на косата си по-дълго време, то трябва да минете през тежкия процес на отказване на цигарите.
2. Алкохол, кафе и вредна храна - прекалената консумация на алкохол, кафе и нездравословна храна могат да са причината за побеляването на косата. Те като цяло влияят отрицателно на кожата и в частност на косата. Вместо това можете да включите в менюто си, храни богати на витамини и да пиете повече вода, за да се отървете от токсините.
3. Стрес - продължителните периоди на тревожност, напрежение и нерви могат да се окажат причина за по-бързо посивяване на косата. За да намалите вредата от стреса, практикувайте йога или медитация.
4. Сънят - не се лишавайте от нужния сън. Той влияе положително не само върху косата, но и върху кожата и тялото.
5. Пасивен живот - тренирайте, ходете пеша, танцувайте или накратко казано, движете се. Това не само ще ви тонизира, но и ще държи тялото ви в прекрасна форма.
6. Протеин - протеините са важни за производството на меланин, който е пигмент, от който е съставен цвета на косата и кожата. Така че яденето на храни, богати на протеини може да бъде един добър начин да се предпазите от преждевременно посивяване. Такива храни са: пилето, пуйка, зърнените храни, соята.
7. Включете витамин B в храненето си - яденето на продукти, които са богати с витамини B2, B6, B12 може да бъде чудесно допълнение към менюто. Такива са пълнозърнестите хлябове, зърнените храни, бананите, яйцата, млечните продукти, птичето месо и зелените листни зеленчуци.
8. Храни богати на мед - не забравяйте и медта. Тя се съдържа в храни като ряпа, спанак, черен дроб, слънчогледови семки, кашу, леща, бадеми, миди, раци, стриди, яйчен жълтък, и гъби.
9. Храни богати на йод - това е следващия минерал, който трябва да присъства в хранителния режим. Богати на йод са бананите, морковите, спанака и рибата.
9. И последен, но не на последно място е селенът - той се съдържа в мидите, рибата тон, сьомгата, царевицата, пшеницата, соята, орехите, бразилските орехи и слънчогледовите семки.

Помогнете на тялото си да бъде жизнено и здраво!