Обонянието оказва влияние върху здравословното състояние на човек

Обонянието оказва влияние върху здравословното състояние на човек Когато усетим миризма, откриваме молекулите на миризмите, които даден обект отделя във въздуха. Молекулите влизат в носа, където се свързват с косата в разширения, наречени "реснички". Ресничките са свързани с ароматни рецептори или нервни клетки в горната част на прохода на носа.

Ако достатъчно молекули достигнат клетката, той издава сигнал за установяване на обонятелните нерви, които работят от носа до мозъка, където се възприема миризмата.

Проучването показва, че с напредването на възрастта, хората преживяват "голям спад" във възможността си да усещат аромата на различни неща. Този процес най-често се изостря от настинки и замърсяване.

"Всеки път, когато страдаме от тежка настинка или сме жертва на замърсяване, се причинява увреждане на епитела (областта на носната кухина, съдържаща мирис рецептори)", коментира д-р Ричард Доти, провел изследването.

Хората, които имат повече настинки, имат по-голяма вероятност от лошо обоняние на по-късен етап в живота. Този проблем уврежда и вкусовите рецептори, тъй като голяма част от избора на храна се определя от аромата й.

Според учените, загубата на обоняние в много случаи води и до затлъстяване, тъй като често се губи представата за това какво ядем. Либидото също се повлиява от загубата на усещането за аромат, категорични са учените.

БГНЕС