Не прекалявайте с плодовите сокове

Всевъзможните хранителни режими, които хората смятат за полезни заради високото им съдържание на плодове, съвсем не са толкова здравословни.

Здравни експерти във Великобритания предупреждават, че прекаляването с различни плодови фрешове с цел заместване на храната увеличава риска от диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания.

Според проучването, предимно младите момчета и момичета се хранят с повече захар и с по-малко наситени мазнини, а само 10% от тях си набавят по пет порции плодове и зеленчуци на ден.

Резултатите показват, че твърде много хора не се хранят здравословно, а когато се опитат да го правят, се наливат с фрешове и приемат повече от препоръчителната доза фруктова захар на ден.

Не прекалявайте с плодовите сокове

"Родители, училища, заведения за хранене, търговци на дребно и хранително-вкусовата промишленост. Всички те носят отговорност за хранителните навици на децата. Правителството може да спре рекламите, които постоянно "бомбардират" подрастващите с продукти с високо съдържание на сол, захари и мазнини. Трябва да има строга регулация за защита на децата от онлайн маркетингови тактики", коментират специалисти, провели изследването.

БГНЕС