За употребата на месо и сирене в средната възраст

За употребата на месо и сирене в средната възрастУчени твърдят, че приемането на много месо и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно колкото пушенето.

Проучване сред хиляди мъже и жени на над 50-годишна възраст показва, че тези, които са приемали основно животински протеини са изложени на два пъти по-голям риск от смърт в сравнение с тези, приемали малки количества от тези протеини. Вероятността да развият рак от прекомерното приемане на протеини е равна на вероятността редовните пушачи да развият рак.

Според учените, протеините в месото, яйцата, сиренето и други животински продукти подхранват туморите и спомагат за остаряването на клетките на тялото. Специалистите препоръчват силно ограничаване на приема на тези продукти на възраст над 50-години, като протеини могат да се набавят също и от рибата и бобовите култури.

Добрата новина е, че ограниченията за яденето на животински продукти не трябва да се спазват до края на живота. След 65-годишна възраст приемът на животински протеини е препоръчителен. Изводът е: яжте зеленчуци пред активната част от живота си, а месо и животински продукти, след пенсия.

Американски учени препоръчват за хората на възраст между 50 и 65 г. с тегло около 57 кг да не превишават 45 грама протеини на ден . Това се равнява на две свински пържоли.

Британските експерти поставят под съмнение резултатите от това изследване. Според тях, най-добрият начин за превенция от рак е избягване на тютюнопушенето, поддържане на здравословно тегло, умерен прием на алкохол и физически упражнения.

Данните от американската здравна институция показват ясна връзка между високопротеиновата диета, при която най-малко една пета от калориите идват от протеини, и ранната смъртност. Дори умерено количество протеини, което съставлява между 10 и 19% от калориите, също е опасно.

Хората, спазващи високопротеинова диета са три пъти по-склонни да починат от рак, в сравнение с тези, приемали по-малко протеини.

Средностатистическият британец получава около 15% от калориите от протеини и така попада в рисковата категория.

Растителните протеини, като тези в боба, са полезни и нямат връзка с количеството мазнини или въглехидрати в диетата.

БГНЕС