Домашни лекове, препоръчани от лекари

Веселка Петрова


Въпреки все по-технологично ориентирания глобален свят и ставащото реалност фантастично настояще, човечеството отново обръща поглед към старите изпитани "бабини рецепти". А може би именно това е причината - хората твърде много са се отдалечили от естественото си състояние и се месят във... всичко, повече от необходимото.

Така е във всички аспекти от живота - включително лечението на човека.

556 от най-добрите лекари и здравни експерти в света от най-престижните медицински институции на Земята се обръщат отново към Майката Природа и ни дават съвети за домашно лечение с напълно естествени средства.

Днес ще се спрем на някои от тях, публикувани в книгата "The Big Doctors Book of Home Remedies" ("Книгата на големите лекари за домашни лекове"):


Домашни лекове, препоръчани от лекариСредство: Молив
Употреба: При главоболие

Когато сте стресирани или разгневени подсъзнателно стискате челюстта и зъбите си - това напряга мускулите, които свързват челюстта със слепоочията и може да предизвика напрежение и главоболие. Решението: "Поставете молив между зъбите си, но не го хапете", съветват специалистите. Това автоматично ще отпусне мускулите на челюстта ви, което ще предотврати главоболието.


Средство: Кисело мляко
Употреба: При лош дъх

Проведено преди време проучване показа, че живите бактерии в киселото мляко могат да понижат нивата на бактериите, причиняващи лошия дъх като направят средата неблагоприятна за тяхното развитие.


Средство: Чай от маточина
Употреба: При херпеси

Маточината трябва да е първото, към което посягате, когато става дума за херпес. Тя има антивирусни свойства, които ускоряват развитието и изгасването на херпесните огнища. Пригответе си чай като сложите 2 до 4 супени лъжици от билката в чаша вряща вода. Оставете да изстине и след това нанасяйте от разтвора върху херпеса с памучен тампон по няколко пъти на ден.


Домашни лекове, препоръчани от лекариСредство: Тенис топка
Употреба: При болка в ходилата

За лесен, безплатен минимасаж, който разтяга и успокоява медиалния свод (
извивката от вътрешната страна на ходилото, която започва от петата и стига до основата на пръстите), просто събуйте обувките си и плъзгайте всяко от ходилата си върху тенис топка, топка за голф или кръгла консервена кутия за минута-две. За успокояване на пулсиращото чувство в ходилата, потъркайте ги върху замръзнало шише с вода.


Средство: Зехтин
Употреба: При екзема

Можете да облекчите неприятните усещания като прилагате зехтин директно върху раздразнената зона. Богат на антиоксиданти, които могат да намалят възпалението, зехтинът е в основата на много овлажнители. Когато използвате чист зехтин, в него липсват дразнещите за кожата химически вещества, които се съдържат в купените от магазина/аптеката кремове. Като бонус, антиоксидантите в зехтина помагат да се предотвратят или отстранят последиците, които водят до появата на бръчки или кафеви петна. Разтрийте 1 чаена лъжичка на квадратен сантиметър от кожата - това ще създаде слой, който предпазва кожата от изсушаване. При сериозни случаи, покрийте намазаната със зехтин екзема с парченце найлон за през нощта, за да запазите влажността.


Домашни лекове, препоръчани от лекариСредство: Захар
Употреба: При хълцане

1 чаена лъжичка захар приета "на сухо" може ви отърве от хълцането за минути. Смята се, че захарта може да спре изпращането на сигналите към мускулите на диафрагмата, които я карат да се свива конвулсивно, което всъщност причинява хълцането.


Средство: Маслини или лимон
Употреба: При гадене при пътуване

Ако страдате от гадене при пътуване, то е защото тогава произвеждате повече слюнка, която ви кара да чувствате, че ви се повдига. Съединения в маслините, наречени танини, пресушават устата, с което ви помагат да елиминирате причината за неразположението си. Хапнете няколко още при първите признаци за гадене. Смученето на резен лимон също ще ви свърши работа.


Средство: Растителни масла
Употреба: При чупливи нокти

За да се справите наистина с чупливите нокти, трябва да решите проблема с твърде малкото влага, която задържат. В допълнение на използването на лосион за ръце през деня, можете да опитате следното за през нощта: преди да си легнете намажете ръцете си с растително масло, след това си сложете винилови ръкавици или увийте дланите си с найлон, което ще накара маслото да проникне в кожата ви и ще предотврати прекаленото изсушаване на ръцете и ноктите ви.


Средство: Ябълка
Употреба: За по-бели зъби

Хрупкавите плодове и зеленчуци действат като малки четки за зъби, когато ги дъвчете. Те имат естествено почистващо действие, което премахва петната от зъбния емайл. По-специално, "ябълката има нежна ябълчена киселина, която също помага за разтварянето на петната", казват специалистите.


Благодарим, Майко Природа!