9 причини да ядете картофи по-често


Специалистите по хранене казват, че картофите не са само вкусно допълнение към менюто ни, а и източник на много ползи за организма. Прегледайте списъка с плюсовете от хапването на картофки и помислете как да ги приготвите довечера:


9 причини да ядете картофи по-честоКартофите са с високо съдържание на Витамин В6
Този витамин помага за намаляване количеството хомоцистеин (небелтъчна алфа-аминокиселина, увреждаща мозъка, артериите и ДНК и свързана с появата на дегенеративни заболявания) в тялото и превръщането му в глутатион (антиоксидант, обезвреждащ ксенобиотиците - неразтворими, токсични за клетката вещества с различен произход: пестициди, тежки метали и пр.), което предпазва от болести на сърдечно-съдовата система и други увреждания.


Картофите са добър източник на Витамин С
Известно е, че Витамин С помага за справяне с настинките и вирусите. По-малко известно е обаче, че този жизненоважен витамин участва в изграждането на зъбите и костите, формирането на кръвни телца и храносмилането. Витамин С също така спомага зарастването на раните, производството на колаген (който поддържа младежката еластичност и свеж вид на кожата) и е от съществено значение за справяне със стреса. Полезен е и за предпазване на тялото от токсини, свързани с появата на рак.


9 причини да ядете картофи по-често


Картофите съдържат Витамин D
Този витамин е изключително важен за имунната система, а от там и за цялостното здравословно състояние, особено през зимните месеци. Бидейки едновременно витамин и хормон, витамин D се формира в тялото предимно чрез получаването на достатъчно слънчева светлина. Ако се чувствате по-тъжни, унили, дори депресирани в мрачните зимни дни - това не е изненадващо - дължи се на липсата на слънчева светлина, а от там и на недостиг на витамин D. А той играе важна роля за доброто ви настроение, енергийните ви нива и поддържането на здрави кости, нерви, сърце, зъби, кожа и щитовидна жлеза.


9 причини да ядете картофи по-честоВ картофите има и Желязо
Минералът желязо е нужен на човешкото тяло, не само за да има достатъчно енергия, но също така участва и в образуването на бели и червени кръвни телца, повишава устойчивостта на стрес, подпомага доброто функциониране на имунната система и усвояването на белтъчините.


Картофите са източник и на Магнезий

Магнезият е минералът на релаксацията и отърването от стреса, което е от особена важност за да имаме здрави артерии, сърце, кръв, кости, мускули и нервна система, но за съжаление огромна част от човечеството страда от дефицит на този важен минерал.


Картофите съдържат също и Калий
Калият е един от най-важните електролити, които помагат регулирането на сърдечния ритъм и нервните сигнали. Сред основните функции, в които участва калият е намаляване на подувания, отпускане на мускулите след съкращаване, защита и контрол на дейността на бъбреците.


9 причини да ядете картофи по-често


Картофите са естествено сладки
Захарта съдържаща се в картофите се освобождават бавно в кръвта, което ги прави един балансиран източник на енергия, без рязко увеличаване нивата на глюкоза, които водят до умора и наддаване на тегло.


Картофите са с високо съдържание на каротеноиди
Наситено оранжевенеещият цвят на картофите показва, че те са богати на каротеноиди, (например бета каротин), които са предшественик на витамин А в организма. Каротеноидите (естествени пигменти) помагат за укрепване на зрението и стимулират имунната система. Те са ефективни антиоксиданти, които предпазват от развитието на рак и защитават от последиците от процеса на стареене. Проучване сред повече от 125 000 души показва намаление с 30% на риска от рак на белите дробове при хора, които често консумират храни богати на каротеноиди. Друго изследване на жени, които са провели лечение през ранния стадий от развитието на рак на гърдата установило, че жените с най-високи концентрации на каротиноиди в кръвта са с най-малка вероятност от рецидив на болестта.


9 причини да ядете картофи по-честоКартофите са универсални
На скара, на фурна, задушени, печени, варени, под формата на пюре - разнообразието от начини за приготвяне и ястия, в които могат да бъдат включени е огромно. Можете да прибавите картофки към яхнии, супи, салати, а защо не и в баница или солена торта. Развихрете въображението си и дайте израз на творчеството си, за да получите нещо вкусно, здравословно, красиво и точно по ваш вкус.


И всичко това в порция вкусни картофи!

Приятно готвене и бон апети!